Miljoen Egyptenaren stemt bij presidentsverkiezingen uit protest op voetbalspeler

Huidig Egyptisch president Abdel-Fattah al-Sisi mag zich, naar alle waarschijnlijkheid, klaarmaken voor een tweede ambtstermijn. Concurrentie had hij bij de presidentsverkiezingen van de afgelopen dagen dan ook niet, en dat konden veel Egyptenaren niet verkroppen. Een miljoen van hen stemde uit protest foutief. Onder de doorgeschrapte namen van de twee kandidaten schreven er zelfs velen de naam van een Egyptische topvoetballer: Mohamed Salah.

Tijdens de presidentsverkiezingen in Egypte van 26 tot 29 maart kon de huidige president Adbel-Fattah al-Sisi niet op al te veel tegenstand rekenen. Ook al stond er op het stembiljet nog wel een andere naam, die van Moussa Moustafa Moussa, waren de verkiezingen gewoon een formaliteit omdat niemand geloofde dat Moussa president zou worden.

Mohamed Salah

Hij is zelf een fervent aanhanger van al-Sisi. Waarom stelde hij zich dan verkiesbaar? Wel, alle andere kandidaten hadden zich ofwel teruggetrokken, of waren in de gevangenis beland. Al-Sisi is ondertussen al weliswaar onofficieel aangezien nog niet alle stemmen geteld zijn, uitgeroepen tot winnaar. 

Zowat 92 procent van de (geldige) stemmen zijn naar de huidige president gegaan en amper 3 procent ging voorlopig naar Moussa. Toch kwam er maar 42 procent stemmers opdagen en dat is voor al-Sisi moeilijk te slikken. Hij verliest daarmee vijf procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. 

Van de 42 procent stemmers die kwamen opdagen heeft er zowat een miljoen foutief gestemd, uit protest. Onder hen schreven sommigen hun eigen keuze onderaan het biljet en schrapten ze de opties waaruit ze konden kiezen. En die eigen naam was regelmatig dezelfde, die van topvoetballer Mohamed Salah.

Cristiano Ronaldo en Robin van Persie

De Egyptische voetballer Salah is dan ook aan een fantastisch seizoen bezig bij de Engelse club FC Liverpool. Hij maakte 28 goals in slechts 31 matchen en dat is goed voor één goal per 85 minuten. Hij staat daarmee bovenaan de topscorerslijst van de Engelse Premier League en laat topspitsen als Harry Kane (24 goals) en Sergio Agüero (21 goals) achter zich. 

Ook voor zijn eigen land doet hij het goed: hij maakte 33 goals op 55 wedstrijden. Door Salah en zijn gescoorde penalty in de 94e minuut van de beslissende wedstrijd tegen Congo kon Egypte een ticket naar het WK in Rusland bemachtigen.

Meer