Mogelijk faillissement BelGaN roept vragen op over buitenlandse inmenging

Het recent aangevraagde faillissement van BelGaN, een Belgische computerchipproducent, benadrukt de uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd bij het behalen van zijn industriële doelstellingen en de complexiteit van het uitbannen van Chinees eigendom. BelGaN was al vier decennia actief in België voordat het deze maand het faillissement aanvroeg.

Achter de ondergang schuilt een mix van slechte beslissingen. De site in Oudenaarde had al aanzienlijke verliezen geleden en gokte op nieuwe, kapitaalintensieve technologie om de groei te stimuleren. Bovendien bleven er zorgen bestaan over de Chinese eigenaars nadat twee in Hongkong gevestigde fondsen de fabriek in 2021 hadden overgenomen. Dat schrijft Politico.

Zorgen over buitenlandse inmenging

De doelstellingen van de Europese Unie (EU) spreken elkaar vaak tegen. In 2023 heeft de EU een plan van 43 miljard euro voor microchips aangenomen om haar voetafdruk op de wereldwijde chipmarkt te verviervoudigen tot 20 procent in 2030. Dit plan is bedoeld om de afhankelijkheid van de regio van grote productiecentra in Taiwan, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en China te verminderen.

De Europese Commissie beschouwt microchips echter ook als een kritieke technologie en EU-landen stellen steeds kritischer vragen over buitenlandse, vooral Chinese, controle over de technologie. De bezorgdheid van de EU over buitenlands eigendom heeft ertoe geleid dat verschillende bedrijven in het Westen verstrikt zijn geraakt in dit “geopolitieke getouwtrek”.

Chinese invloed

BelGaN is een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat verstrikt zit in deze strijd. Terwijl Europa miljarden aan overheidssubsidies voor de sector uitdeelt, kan het problematisch zijn om steun rechtstreeks aan Chinese bedrijven te geven.

BelGaN is meerdere keren van eigenaar veranderd. De laatste verandering vond plaats in 2021 toen twee in Hong Kong gevestigde fondsen de fabriek overnamen van de Amerikaanse chipmaker Onsemi. De nieuwe eigenaren benoemden Alan Zhen Zhou tot CEO van BelGaN.

Het bedrijf investeerde zwaar in een nieuw productieproces en richtte zich op galliumnitride chips in plaats van silicium. Deze technologie heeft het potentieel om de energie-efficiëntie te verhogen en de markt voor elektrische auto’s aan te boren. Vorig jaar verzekerde BelGaN zich van Europese O&O-steun als partner in een reeks projecten die 8 miljard euro aan staatssteun ontvingen.

Ondanks deze inspanningen kreeg BelGaN in 2023 een tegenslag te verwerken toen het een nettoverlies leed van 8,3 miljoen euro op een omzet van 55 miljoen euro, onder andere door hogere energie-, chemicaliën- en arbeidskosten. Het bedrijf uitte zijn scepticisme over de vraag of O&O-subsidies de werkelijke productie echt kunnen helpen.

BelGaN heeft geen tijd meer om de marktopportuniteit te benutten. Curatoren zijn nu op zoek naar nieuwe investeerders om het bedrijf mogelijk nieuw leven in te blazen. De Vlaamse overheid staat open om nieuwe privé-investeerders te faciliteren met een co-investering of een waarborg.

Belangrijkste punten

• Het faillissement van BelGaN benadrukt de complexiteit van Europa’s industriële doelen en de zorgen over Chinees eigendom.
• Het EU-plan van 43 miljard euro voor microchips heeft als doel de afhankelijkheid van de regio van grote productiecentra in Taiwan, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en China te verminderen.
• BelGaN is een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat door zijn Chinese banden verstrikt is geraakt in dit “geopolitieke getouwtrek”.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.