Moedergroep A.S. Adventure maakt doorstart: ‘We willen weer nieuwe winkels openen’

De moedergroep boven de Belgische winkelketens A.S. Adventure en Juttu droomt na de afronding van zijn financiële herstructurering weer van nieuwe bakstenen winkels.

De coronacrisis dwong de retailgroep tot een verregaande financiële herstructurering. Eerder raakte al bekend dat twaalf kredietverlenende banken een grote aandeelhouder worden van de moedergroep door circa 85 miljoen euro aan schuldvorderingen om te zetten in aandelen. Een andere herstelmaatregel is een kapitaalinjectie van 25 miljoen euro door de Franse hoofdaandeelhouder PAI Partners. De meerderheid van de aandelen blijft in handen van die investeringsmaatschappij en het huidige management.

Om de nieuwe start in de verf te zetten, verandert de naam van de moedergroep van A.S. Adventure Group in Yonderland. Dat moet ook de verwarring met de winkelketen, die slechts een van de dochterbedrijven is, tegengaan. Yonderland is met verschillende winkelmerken actief in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De raad van bestuur wordt versterkt met twee retailtoppers: Daniel Ropers (ex-CEO bol.com) en Robert Bensoussan (ex-CEO L.K. Bennett en bestuurslid bij onder meer Celio).

Grote schulden, maar ook nog winst

De groep boven A.S. Adventure dreigde tijdens de coronacrisis te bezwijken onder zijn schuldenberg, maar beklemtoont dat de winstgevendheid van de activiteiten zelf nooit in het gedrang kwam. ‘Sterke online prestaties en een erg trouw cliënteel bewezen de kracht en betrouwbaarheid van de diverse winkelconcepten. Hierdoor is de hele groep in 2020 winstgevend gebleven’, zegt financieel directeur Kris Horrevorst in een persbericht. ‘Onze retailmerken zijn de voorbije maanden zelfs populairder geworden omdat de pandemie nog meer mensen heeft verleid om het buitenleven te ontdekken. We willen groeien door selectief nieuwe winkels te openen en ook onze e-commerceplatformen uit te breiden.’

De geschiedenis van A.S. Adventure gaat terug tot 1937. De familie Lathouwers begon dat jaar in Antwerpen een ijzerwarenwinkel, die na WO II uitgroeit tot een Amerikaans Stockhuis (vandaar de A.S. in de naam). (mah)

Lees ook: Deze internationale ketens komen binnenkort waarschijnlijk naar België

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20