Moderna vraagt later op maandag toestemming bij de Amerikaanse en Europese farmawaakhonden om zijn coronavaccin op de markt te brengen. Uit de laatste resultaten blijkt dat het vaccin ‘meer dan 94 procent’ doeltreffend is.
Moderna heeft ondertussen 196 patiënten bestudeerd en kwam op een effectiviteit van 94,1 procent terecht. Dat betekent dat voor elke 100 mensen die het vaccin krijgen 94 mensen beschermd zijn tegen het coronavirus. Eerder maakte het bedrijf gewag van 94,5 procent.
Er zouden tijdens de testen 30 mensen ernstige symptomen van Covid-19 hebben opgelopen, maar die zaten allemaal in de placebogroep volgens Moderna.
Tweede bedrijf
Het Amerikaanse bedrijf is de tweede vaccinmaker die naar de Amerikaanse FDA stapt voor markttoelating. Pfizer, dat 95 procent effectiviteit claimt, deed dat vorige week al. Op 10 december buigt de instelling zich over het Pfizer-dossier. Wanneer er naar Moderna gekeken wordt, is nog niet duidelijk, maar dat zal ook voor ‘de komende weken’ zijn.
Dat betekent dat er in december potentieel al twee coronavaccins op de Amerikaanse markt kunnen komen. Europa moet nog beslissen over beide vaccins, maar liet al weten in de komende maand naar de dossiers te kijken. België wacht op Europa. Het VK zou op 7 december al een goedkeuring kunnen verlenen volgens informatie van de Britse krant Financial Times.
Temperatuur
Het grote verschil tussen het vaccin van Moderna en Pfizer is de bewaringstemperatuur. Het Pfizer-vaccin moet te allen tijde bewaard worden op -80 graden, ook tijdens het vervoer, wat een logistieke nachtmerrie met zich meebrengt. In België kan dat vervoergewijs meevallen, omdat het vaccin deels in Puurs wordt geproduceerd, maar vooral in derdewereldlanden leidt dat tot problemen. En gezien ook in België niet elk ziekenhuis of huisarts een frigo op -80 graden heeft, is de bewaring achteraf ook niet ideaal.
Het Moderna-vaccin moet tijdens het vervoer bewaard worden op -20 graden, maar kan daarna gewoon bewaard worden op 2 tot 8 graden. In de gewone koelkast dus.
Voorlopig is er ook nog een derde kanshebber, het Brits-Zweedse AstraZeneca, maar die moet een deel van zijn onderzoek herdoen omdat de testgroep in eerste instantie te klein was.
Lees ook: