Moderna: ‘Coronavaccin is 100 procent effectief bij tieners’

Uit een studie van Moderna blijkt dat het coronavaccin van het farmabedrijf tot 100 procent effectief is bij tieners. Moderna gaat aan de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) vragen om de noodgoedkeuring voor het vaccin uit te breiden naar tieners.

Moderna is het tweede farmabedrijf dat heeft onderzocht in welke mate het coronavaccin effectief is bij jongeren. Pfizer/BioNTech is Moderna al voorgegaan. Pfizer heeft eerder deze maand onderzoeksresultaten ingediend bij de Europese toezichthouder EMA die aantonen dat het vaccin bij 12- tot 15-jarigen erg goed werkt. In de Verenigde Staten is het Pfizer-vaccin zelfs al goedgekeurd voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Moderna heeft een onderzoek gedaan bij jongeren van 12 tot 17 jaar.

Adolescenten vaccineren

Moderna is van plan om in de voetsporen van Pfizer te treden. Het bedrijf gaat begin volgende maand aan de FDA vragen om de noodgoedkeuring voor zijn vaccin uit te breiden naar tieners. Indien dat wordt goedgekeurd, zou het aantal beschikbare vaccinaties voor middelbare scholieren waarschijnlijk drastisch worden uitgebreid met het oog op volgend schooljaar.

‘We vinden het bemoedigend dat mRNA-1273 zeer effectief was in het voorkomen van Covid-19 bij adolescenten’, laat Stephane Bancel, CEO van Moderna, in een persbericht weten. ‘Wij blijven ons inzetten om de coronapandemie een halt toe te roepen.’

Gekende bijwerkingen

De gecombineerde fase 2/3-studie die het bedrijf aanhaalt in het persbericht omvatte meer dan 3.700 adolescenten (12 tot 17 jaar). ‘Er werden geen gevallen van corona waargenomen bij deelnemers die twee doses van het vaccin kregen, terwijl er vier gevallen werden waargenomen in de placebogroep’, aldus het bedrijf.

‘Tot op heden zijn er geen significante veiligheidsproblemen vastgesteld, met bijwerkingen die over het algemeen consistent zijn met die waargenomen in een eerdere studie met volwassenen’, vervolgt Moderna. ‘De meest voorkomende bijwerkingen na de tweede dosis waren hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en rillingen.’

Verwacht wordt dat de toezichthouder de aanvraag van Moderna gaat goedkeuren. Het goedkeuringsproces kan wel een maand in beslag nemen. Pfizer heeft op 9 april de goedkeuring gevraagd om het vaccin toe te dienen aan jongeren van 12 tot 15 jaar. De FDA heeft op 10 mei de aanvraag goedgekeurd.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20