Moderna tot 90 procent effectief zes maanden na tweede prik

Wie gevaccineerd is met Moderna is zes maanden na zijn tweede prik nog tot 90 procent beschermd tegen het coronavirus. Dat heeft het Amerikaanse farmabedrijf dinsdagavond laten weten.

Uit de recente data van Moderna blijkt dat de effectiviteit van het coronavaccin nauwelijks afneemt zes maanden na de toediening van de tweede prik. Na een half jaar is het vaccin nog 90 procent effectief. Voorts blijkt dat het vaccin na zes maanden 95 procent effectief is tegen ernstige ziekte.

Verkoop aan particulieren

De nieuwe cijfers helpen Moderna om een volledige goedkeuring voor het vaccin te krijgen in de Verenigde Staten (VS). Op dit moment heeft het farmabedrijf een noodgoedkeuring op zak. Een volledige goedkeuring opent heel wat de deuren voor Moderna, maar daar gaat een streng beoordelingsproces aan vooraf. Het bedrijf moet onder meer aantonen dat het vaccin veilig en werkzaam is.

Eens Moderna een volledige goedkeuring heeft gekregen, kan het bedrijf de vaccinaties rechtstreeks aan particulieren en private bedrijven in de VS verkopen. ‘Het zijn weliswaar tijdelijke resultaten’, zei Moderna. ‘We willen in de loop van het jaar bijgewerkte gegevens over de werkzaamheid tegen asymptomatische infectie en de persistentie van antilichamen met jullie delen.’

Aandeel Moderna schiet hoger

Moderna heeft de gegevens gedeeld een week nadat een studie, gepubliceerd in New England Journal of Medicine, aantoonde dat er zes maanden na een vaccinatie met een tweede dosis van Moderna nog steeds antilichamen aanwezig zijn.

Pfizer kwam begin deze maand met soortgelijk nieuws naar buiten. Het bedrijf liet toen weten dat zijn coronavaccin tot 91 procent effectief is zes maanden na de tweede prik. Net zoals bij Moderna is er dus een zeer beperkte afname van de effectiviteit. Beide vaccins gebruiken de mRNA-techniek.

Het nieuws heeft Moderna hoe dan ook geen windeieren gelegd. Het aandeel van het bedrijf is dinsdag 7,4 procent hoger geschoten. Na een uur handelen noteerde het aandeel woensdag nog eens 3,5 procent hoger. Moderna leverde inmiddels ongeveer 132 miljoen dosissen wereldwijd. Aan ons land leverde het bedrijf al 334.800 dosissen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20