Pfizer-vaccin blijft tot 91 procent effectief zes maanden na vaccinatie

Goed nieuws over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech: wie het vaccin heeft gekregen, is zes maanden na de toediening nog tot 91 procent beschermd tegen het virus.

Uit bijgewerkte data en nieuw onderzoek, waaraan 46.307 mensen hebben deelgenomen, blijkt dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech minstens zes maanden voor 91,3 procent bescherming biedt. Dat is zo voor iedereen die een tweede dosis van het vaccin heeft gekregen. Daarmee is er slechts een beperkte afname van de effectiviteit. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het vaccin na toediening van de tweede dosis tot 95 procent effectief is.

Inzetten tegen Zuid-Afrikaanse variant

De twee bedrijven hebben ook meer informatie vrijgegeven over hoe hun vaccin ingezet kan worden tegen de variant B.1.351, de zogenaamde Zuid-Afrikaanse variant. Negen van de achthonderd Zuid-Afrikaanse deelnemers aan het onderzoek werden besmet met het coronavirus, waaronder zes mensen die een besmetting hebben opgelopen met de variant B.1.351.

Toch is dat momenteel geen teken aan de wand dat het vaccin van Pfizer en BioNTech geen bescherming biedt tegen de variant. De besmette personen zaten namelijk in de placebogroep. Dat suggereert dat het vaccin wel degelijk werkt tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

Noodgoedkeuring

‘Deze resultaten stellen ons in staat om een Biologics License Application in te dienen bij de Food and Drug Administration (FDA)’, zei Albert Bourla, CEO bij Pfizer, in een persmededeling. Tot nu toe heeft het vaccin een tijdelijke noodgoedkeuring van de FDA op zak. Die goedkeuring is enkel geldig zolang er sprake is van een crisissituatie. Daarna kan de goedkeuring worden ingetrokken of aangepast.

Vorige maand toonde een onderzoek in Israël ook al aan dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech 94 procent van de asymptomatische infecties blokkeert. Dat wil zeggen dat mensen die ingeënt zijn het coronavirus zo goed als niet meer kunnen verspreiden.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20