Bekende modeontwerper Thierry Mugler overleden op 73-jarige leeftijd

De Franse modeontwerper Manfred Thierry Mugler is overleden. Dat heeft zijn team bekendgemaakt via zijn Instagramaccount. Mugler ontwierp in zijn carrière kledij voor heel wat sterren zoals Kim Kardashian, Grace Jones, David Bowie, Diana Ross en Demi Moore. Thierry Mugler werd 73 jaar.

“Met droefheid melden we het overlijden van de heer Manfred Thierry Mugler op zondag 23 januari 2022. Moge zijn ziel in vrede rusten”, valt er sinds afgelopen nacht te lezen op de Instagram van de Franse modeontwerper bij de afbeelding van een zwart vierkant

Avant-garde

Na enkele jaren actief geweest te zijn als balletdanser bij het ballet van de Opera National du Rhin verhuisde Mugler op zijn 24ste naar Parijs. Daar zette hij zijn eerste stappen als modeontwerper om enkele jaren later onder de naam Café de Paris zijn eerste eigen collectie te lanceren. Hij verwierf snel bekendheid met zijn avant-gardestijl uit de jaren ’40 met brede schouders voor vrouwen en maatpakken in de trend van de jaren ’50 voor mannen. Zijn modeshows stonden bekend om hun vaak extravagante thema’s.

In de jaren ’80 en ’90 brak Thierry Mugler helemaal door en zou hij voor heel wat sterren ontwerpen. Zo droeg de Belgische presentatrice Viktor Lazlo een jurk van hem tijdens de presentatie van het Eurovisiesongfestival in Brussel in 1987. Hij ontwierp ook de iconische zwarte jurk van Demi Moore uit de film Indecent Proposal uit 1993.

Parfum

In die periode zou Mugler zijn horizon ook verruimen. Zo regisseerde hij in 1992 de videoclip van het nummer Too Funky van George Michael, net als enkele kortfilms en reclamespots. Hij werkte ook samen met Cirque du Soleil en ging zich meer toeleggen op het uitbrengen van parfums.

Mugler verliet in 2002 zelfs officieel de modewereld. “Mode is mooie 3D-kunst op een mens. Maar het was niet genoeg, daarom ben ik op andere manieren gaan creëren. Voor mij was het niet meer het juiste hulpmiddel. Maar parfum interesseert me nog steeds”, zei hij daar later over.

In 2019 keerde Manfred Thierry Mugler nog één keer verrassend terug voor een allerlaatste ontwerp. Voor zijn goede vriendin Kim Kardashian maakte hij toen de legendarische ‘natte’ jurk voor het Met Gala.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20