Bancontact Payconiq Company heeft zijn jaarcijfers over digitale betalingen bekendgemaakt. Het aantal mobiele betalingen in de winkel zit fors in de lift, maar dat is nog lang niet voldoende om de bankkaart weg te drummen.
De context: Een jaar of vijf à zeven geleden werd op het geleidelijke einde van de bankkaart gespeculeerd, omdat de smartphone alle functies zou overnemen. Uit de jongste cijfers blijkt inderdaad dat mobiel betalen oprukt, maar evenzeer dat de bankkaart springlevend is.
De cijfers:
- Meer dan 2 miljard keer haalden de Belgen in 2023 hun Bancontact-kaart boven om te betalen of geld mee af te halen. Twee derde van alle kaartbetalingen gebeurde in 2023 contactloos.
- Het aantal contactloze kaartbetalingen in de winkel klokt af op 1,25 miljard transacties. Een pincode is niet verplicht voor bedragen onder 50 euro, wat de transactie versnelt.
- Tegenover de ruim 2 miljard kaartbetalingen staan 368 miljoen transacties via de smartphone, ruim vijf keer minder dus.
- Die vinden dan nog voor het overgrote deel online plaats: vorig jaar betaalden de Belgen 266 miljoen keer online met een mobiele oplossing Payconiq of Bancontact. Dat is een stijging met 25 procent tegenover 2022 en liefst tien keer zoveel in vergelijking met vijf jaar geleden.
- In de winkel haalden Belgen hun smartphone “slechts” 41 miljoen keer boven om af te rekenen. Dat is ruim een verdubbeling op een jaar tijd, maar wel maar een fractie van de kaartbetalingen.
Wat de toekomst brengt: Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company, zegt in een toelichting dat de evolutie richting mobiel “niet meer te stoppen valt”.
- “Consumenten hebben hun portemonnee niet langer nodig wanneer ze gaan winkelen. Afrekenen met je smartphone aan de kassa wordt langzaam maar zeker een gewoonte”, zegt Vandepeute.
- Recent raakte bekend dat handelaars meer gaan moeten betalen om Payconiq te kunnen aanbieden.
- Online is mobiel betalen al dominant. Maar dat is een ander verhaal dan in de winkel, omdat een kaartbetaling online doorgaans niet mogelijk is zonder kaartlezer. Dat is niet zo handig.
- Meer dan acht op de tien online transacties worden intussen met de smartphone uitgevoerd, bijvoorbeeld via het scannen van de QR-code.
Cash
Nog dit: De cijfers slaan alleen op de digitale betalingen via Bancontact Payconiq Company. Onderzoek door de Nationale Bank in 2022 wees uit dat cash België gemiddeld nog door 45 procent van de consumenten gebruikt wordt in verkooppunten.