Minstens 19 doden bij twee explosies in ziekenhuis in Kaboel

Bij een aanval op een militair ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn minstens negentien mensen omgekomen. Dat melden internationale persagentschappen. Er zouden minstens twee explosies plaats hebben gevonden.

Een dokter in het getroffen ziekenhuis verklaarde aan het persbureau AFP dat er naast de ontploffingen ook werd geschoten. “Ik denk dat de aanvallers van kamer naar kamer gaan, net zoals de eerste keer dat het werd aangevallen”, aldus de arts.

Het militaire ziekenhuis was in 2017 ook al het doelwit van IS-K, de afdeling van Islamitische staat die actief is in Afghanistan. Bij de aanval vielen toen zo’n dertig doden.

“Negentien lichamen en ongeveer 50 gewonden werden naar ziekenhuizen in de stad gebracht”, aldus een Afghaanse functionaris.

Rookpluim diplomatieke wijk

Woordvoerder Qari Saeed Khosty van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de explosies plaatsvonden bij de ingang van het 400 bedden tellende Sardar Mohammad Daud Khan-ziekenhuis. “Veiligheidstroepen zijn ingezet in het gebied, er is geen informatie over slachtoffers”, zei hij op Twitter.

Minuten na een eerste explosie volgde er volgens de ziekenhuismedewerker een tweede, zwaardere explosie. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken vond een van de ontploffingen plaats bij een toegangspoort tot het ziekenhuis.

Op foto’s is een rookpluim te zien boven het gebied van de ontploffingen in de buurt van de voormalige diplomatieke zone in de wijk Wazir Akbar Khan in het centrum van Kaboel.

Groeiende lijst van aanslagen

De aanslag werd niet onmiddellijk opgeëist. Maar het Afghaanse staatspersbureau Bakhtar citeerde getuigen die zeiden dat een aantal strijders van Islamitische Staat het ziekenhuis waren binnengedrongen en slaags waren geraakt met veiligheidstroepen.

De ontploffingen vullen een groeiende lijst van aanslagen en moorden aan sinds de taliban hun overwinning op de vorige regering in augustus voltooiden. De onrust in het land ondermijnt de bewering van de taliban dat ze de veiligheid in Afghanistan hebben hersteld na tientallen jaren van oorlog. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20