De economie van Hongkong dreigt in bijzonder woelig water terecht te komen. Door de corona-pandemie kan de economie van de Chinese enclave, die de voorbije maanden al moest afrekenen met een vertragende economische groei en sociale onlusten, nog onder grotere druk komen. Dat heeft Paul Chan, minister van financiën van Hongkong, in een blogpost gezegd.
Paul Chan wijst er daarbij op dat de werkloosheid in Hongkong in februari verder is gestegen. De werkloosheid in de enclave ligt volgens de minister nu op het hoogste niveau in vele jaren. Hij voegt eraan toe dat de druk op de lokale arbeidsmarkt door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus nog verder is toegenomen.
Sociale onrust
‘De economische omstandigheden in Hongkong verslechteren,’ waarschuwt Paul Chan. ‘Bovendien zal die situatie de volgende maanden wellicht nog erger worden.’ De minister verwijst daarbij niet alleen naar de dalende werkgelegenheid, maar ook naar de achteruitgang van de lokale retailsector.
De werkloosheid liep in februari tot 3,7 procent. Daarmee moet al voor vijf maanden op rij een daling van de werkgelegenheid worden gemeld. De werkloosheid heeft in Hongkong nu het hoogste niveau in negen jaar tijd bereikt. Vooral de consumptiesector en het toerisme zijn zwaar geraakt.
‘De economie van Hong Kong zit in grote problemen,’ benadrukt Chan. ‘De cijfers vormen bovendien geen weerslag van de jongste ontwikkelingen in de corona-epidemie. We moeten er dan ook rekening mee houden dat de werkloosheid op korte termijn nog verder zal blijven stijgen.’
‘Deze cijfers weerspiegelen bovendien nog steeds niet volledig de laatste ontwikkelingen in de epidemie. Ik denk dat de werkloosheid op korte termijn zal blijven stijgen.’
Besmettingen
De economische prestaties van Hongkong zijn sinds de sociale protesten, die in juni begonnen, gestaag verzwakt. Die situatie werd nog erger toen de omvang van de uitbraak van het coronavirus in januari duidelijker werden.
Nadat aanvankelijk een daling in het aantal nieuwe infecties kon worden opgetekend, registreerde Hongkong recent – onder invloed van een terugkeer van inwoners uit het buitenland – opnieuw een toename van het aantal patiënten.
Chan heeft de banksector gevraagd om klanten te helpen en de bedrijven de mogelijkheid te bieden hun schulden te herstructureren. Aanbieders van vastgoed moeten volgens hem de huurprijzen verlagen. De retailverkoop in Hongkong viel in februari met 21,4 procent terug tegenover dezelfde maand vorig jaar.
Om de impact van de moeilijke economische omstandigheden te verzachten, werd eerder al beslist om elke permanente inwoner van de stad een compensatie van 10.000 Hongkong dollar (1.200 euro) toe te kennen. De Hongkong Monetary Authority heeft inmiddels ook ook de rentetarieven verlaagd.