Luxesector Hongkong krijgt zware klappen

In Hongkong haalden de verkopers van sieraden en andere luxegoederen vorig jaar een omzet van 66,2 miljard Hongkong-dollar (7,76 miljard euro). Dat is het laagste niveau in tien jaar. Dat zegt een rapport van het lokale Census and Statistics Department. De problemen zijn hoofdzakelijk gelinkt aan de zware sociale uitdagingen waarmee de enclave moet afrekenen.

Die moeilijkheden blijven immers het toerisme hinderen en tasten het consumentenvertrouwen aan. In vergelijking met het jaar voordien toonde de verkoop van sieraden, horloges, klokken en andere waardevolle goederen een daling met 22 procent.

Demonstraties

Tien jaar geleden, na de wereldwijde financiële crisis, liet de sector een omzet van 60,96 miljard Hongkong-dollar optekenen. De hele retailsector van Hongkong moest vorig jaar een omzetdaling met 11 procent tot 431,17 miljard Hongkong-dollar melden.

‘De retailverkoop in Hongkong is getroffen door de aanhoudende demonstraties tegen de introductie van een controversiële uitleveringswet,’ benadrukt analist Rapaport. ‘Hoewel die maatregel inmiddels is ingetrokken, blijft de onrust in de enclave op een hoog niveau.’

‘Dat heeft vele toeristen afgeschrikt en heeft het vertrouwen van de lokale consument aangetast. Die problemen zijn recent nog verergerd door de uitbraak van het coronavirus.’

De luxesector van Hongkong moest het hele jaar met problemen afrekenen, maar in december werd de situatie nog erger. De aankoop van luxegoederen viel tijdens die maand immers met 37 procent terug tot 5,22 miljard Hongkong-dollar.

In de volledige retailsector was er een achteruitgang met 19 procent tot 36,19 miljard Hongkong-dollar. Daarmee moest de sector voor de elfde keer op rij een maand met een verkoopdaling melden.

Geen verbetering

‘De dreiging van het nieuwe coronavirus heeft de situatie nog moeilijker gemaakt,’ aldus een woordvoerder van de lokale overheid. Hongkong ontving in december 3,2 miljoen bezoekers. Dat betekende een terugval met 52 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De instroom uit het Chinese vasteland viel met 53 procent terug tot 2,4 miljoen bezoekers.

Over het hele jaar registreerde Hongkong 55,9 miljoen bezoekers. Dat was een achteruitgang met 14 procent tegenover het jaar voordien.

‘De lokale overheid verwacht dat de zwakke marktsituatie zich ook in het nieuwe jaar zal doorzetten,’ betoogt Rapaport. ‘Pas wanneer de omstandigheden verbeteren, kan een ommekeer worden verwacht. Tevens benadrukt de overheid dat de volledige omvang van de impact niet kan worden ingeschat zolang geen duidelijk overzicht is over de verspreiding van het coronavirus.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20