Minimale dienstverlening tijdens 24 urenstaking bij het spoor

Woensdag om 22.00 uur is een 24 urenstaking van start gegaan bij het spoor. Ongeveer één op de drie treinen zal rijden, zo verwacht spoorwegmaatschappij NMBS.

De staking kadert in het vastgelopen overleg over een sociaal akkoord voor het spoorpersoneel. De vakbonden eisen onder meer het behoud van de 36 urenwerkweek voor het voltallige personeel en een loonsverhoging van 1,1 procent. Al liet HR Rail eerder deze week weten dat de onderhandelingsmarge beperkt is.

De socialistische vakbond ACOD Spoor – de grootste vakbond bij de spoorwegen – en de liberale bond VSOA Spoor organiseerden de staking. Ook de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorpersoneel (OVS) sloot zich bij de oproep aan. De christelijke vakbond ACV-Transcom doet niet mee, maar steunt de staking wel.

Eén op de drie treinen rijdt

De NMBS liet weten dat tijdens de staking ongeveer één op de drie treinen zal rijden, in het kader van de minimale dienstverlening. Het gaat om de helft van de IC-treinen en een derde van de L- en S-treinen. De meeste piekuurtreinen rijden niet. Ze waarschuwde ook dat in een aantal kleinere stations tijdens de staking amper of geen treinen zullen stoppen.

De spoorwegmaatschappij raadt reizigers aan om tot net voor hun vertrek haar reisplanner te raadplegen. Dat kan via de website of in de NMBS-app.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20