Minen we ooit Bitcoin met lichttechnologie?

Een groep crypto-ontwikkelaars oppert dat we Bitcoin beter mijnen met licht. Klopt dat?

De meeste critici van het energie-intensieve proof of work-miningsysteem dat Bitcoin gebruikt, werpen vaak een drietal scenario’s op als oplossing.

  1. Miners zouden meer groene energie moeten aanwenden om te delven naar crypto.
  2. Cryptominers zouden beter overstappen naar een minder vervuilend en energieslurpend systeem, zoals proof of stake. Het netwerk van Ethereum probeert dit al sinds 2015 klaar te spelen.
  3. Proof of work-munten worden best gewoonweg verboden.

Maar er is nog een vierde scenario. Die bestaat erin dat we de manier waarop we aan proof of work doen radicaal veranderen.

Fotonisch minen

Bitcoin Optech, een verbond van crypto-ontwikkelaars, oppert dat het systeem van Bitcoin het best wordt omgezet naar een van “optical proof of work”, ofwel oPoW. 

oPoW zou fotonische processors inzetten om de nodige rekenkracht voor het cryptodelven op te brengen. Dergelijke processors manipuleren licht om energie op te wekken voor zware berekeningen en kunnen volgens sommige computerwetenschappers zorgen voor een revolutie binnen machine learning. 

Dat zou het mijnen van Bitcoin kunnen ontkoppelen van de huidige vormen van energie en het zelfs mogelijk maken om te delven naar crypto in regio’s waar dit voorheen niet mogelijk was door extreem hoge elektriciteitskosten.

Het addertje onder het gras

Hoewel er momenteel een experimentele versie van de oPoW-methode bestaat (er is een hele gemeenschap die alternatieve oBitcoins mijnt en verhandelt), staat de technologie zelf nog in de kinderschoenen. De computers die nodig zullen zijn voor deze methode zullen ook een pak duurder zijn dan de (relatief) goedkope miners die het afgelopen decennium vooral uit China kwamen. Optische chips ontwikkelen zal namelijk niet goedkoop zijn.

Bovendien is er nog nooit een “hard fork” geweest van het Bitcoinsysteem, ofwel een essentiële aanpassing van het originele systeem dat Satoshi Nakamoto ontwikkelde. Hiervoor zou een meerderheid van 95 procent van de actieve miners akkoord moeten gaan, wat heel onwaarschijnlijk is.

Voorstanders van oPoW opperen echter dat er enkel een “soft fork” zou nodig zijn om de nieuwe methode te gebruiken. Hierdoor zouden beide methoden om te mijnen naast elkaar bestaan.

(ns)

Meer