Steeds minder mensen hebben een televisieabonnement: Proximus en Telenet blijven klanten verliezen

Het klassieke televisieabonnement blijkt steeds minder populair te zijn. In de eerste drie maanden van dit jaar alleen al hebben zo’n 33.000 mensen hun tv-abonnement stopgezet bij Telenet en Proximus.

Waarom is dit belangrijk?

Cord cutting, het principe waarbij mensen hun klassieker kabelabonnement opzeggen, is al langer in opmars. De opkomst van streaming heeft voor veel mensen een tv-abonnement overbodig gemaakt. Nu er steeds meer streamingdiensten zijn, die ook steeds duurder worden, lijken nog meer mensen hun televisieabonnement op te zeggen om te besparen.

In het nieuws: Volgens VRT NWS hebben in de eerste drie maanden van dit jaar al 18.000 mensen hun televisieabonnement opgezegd bij Telenet. Proximus verloor dan weer 15.000 televisieklanten.

Streaming

De reden voor deze daling in het aantal kijkers van klassieke televisie moet niet ver gezocht worden. Met VTM GO, VRT Max en GoPlay hebben de grote Vlaamse zenders allemaal een streamingdienst waarbij je live en achteraf kan kijken. Daarnaast zijn er met onder andere Streamz, Netflix, Apple TV+, Prime Video en sinds kort ook HBO Max meer en meer streamingdiensten actief in ons land.

Maar: Hoewel er dus steeds meer mensen hun televisieabonnement opzeggen, blijft het aantal kijkers van klassieke televisie in Vlaanderen relatief hoog. Dat blijkt uit meest recente Digimeter, het jaarlijkse onderzoek naar het mediagebruik in Vlaanderen van Imec en UGent.

  • Uit de laatste cijfers blijkt dat 78 procent van de Vlamingen nog steeds digitale televisie in huis heeft. In de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar daalt dat cijfer wel zeer snel.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.