Miljoenen kinderen liepen basisvaccins mis door pandemie

Wereldwijd liepen zo’n 23 miljoen kinderen vorig jaar hun basisvaccins mis omdat gezondheidsdiensten overspoeld werden met coronagevallen. Dat melden de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Het gaat om het hoogste aantal sinds 2009. 

“Terwijl landen zich haasten om Covid-19-vaccins te bemachtigen, zijn we bij andere vaccinaties achteruitgegaan, waardoor kinderen het risico lopen op verwoestende maar te voorkomen ziekten zoals mazelen, polio of meningitis.” WHO-directeur-​generaal Tedros Gebreyesus waarschuwt dat meervoudige uitbraken van deze ziekten catastrofaal zouden zijn voor landen die hun handen al vol hebben met het coronavirus. 

Alle regio’s getroffen

Van de meer dan 20 miljoen kinderen die vorig jaar vaccins misliepen, kreeg de grote meerderheid – tot 17 miljoen – geen enkel vaccin. De meeste van deze kinderen leven volgens de WHO en Unicef in gemeenschappen die geteisterd worden door conflicten. Ze wonen op afgelegen plaatsen of in sloppenwijken met beperkte toegang tot gezondheidszorg.

Vooral in Zuidoost-Azië en het oostelijke Middellandse Zeegebied werden de vaccinatiediensten vorig jaar zwaar verstoord door de pandemie. Maar door de beperkte toegang tot gezondheidsdiensten en vaccinatie zou in alle regio’s het aantal kinderen toegenomen zijn die hun eerste vaccin misliepen. In vergelijking met 2019 misten 3,5 miljoen meer kinderen vorig jaar hun eerste dosis tegen difterie, tetanus en kinkhoest. Zo’n 3 miljoen meer kinderen misten hun eerste mazelenvaccin.

Vaccins oneerlijk verdeeld

Volgens Unicef-directeur Henrietta Fore vormen deze cijfers een duidelijke waarschuwing. “Zelfs vóór de pandemie waren er verontrustende tekenen dat we terrein begonnen te verliezen in de strijd om kinderen te immuniseren tegen kinderziekten die te voorkomen zijn, onder meer met de wijdverspreide uitbraken van mazelen twee jaar geleden”, zegt ze. “De pandemie heeft een slechte situatie nog verergerd. Nu iedereen zich bezighoudt met de eerlijke verdeling van Covid-19-vaccins, mogen we niet vergeten dat de verdeling van vaccins altijd al oneerlijk is geweest, maar dat dit niet zo hoeft te zijn”.

Seth Berkley, CEO van de vaccinalliantie Gavi, beaamt dat deze cijfers een wake-upcall moeten zijn. “We kunnen niet toelaten dat een erfenis van Covid-19 de heropleving is van mazelen, polio en andere dodelijke ziekten. We moeten allemaal samenwerken om landen te helpen om zowel Covid-19 te verslaan, door te zorgen voor wereldwijde, billijke toegang tot vaccins, als basisvaccinatieprogramma’s weer op de rails te krijgen.” (lb)

Lees verder: Helft ongevaccineerde kinderen woont in Afrika: “Veel wantrouwen in overheden

Meer
Mijn Volglijst
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20