Miljardair Bernard Arnault trekt zich na veertien jaar terug uit Franse keten Carrefour

De holding Financière Agache van miljardair Bernard Arnault heeft zich volledig uit de Franse retailer Carrefour teruggetrokken. Financière Agache had tot nu toe nog een belang van 5,7 procent in Carrefour in handen, maar heeft dat pakket nu voor een som van 724 miljoen euro verkocht.

Eerder dit jaar raakte bekend dat Carrefour gesprekken over een mogelijke verkoop aan de Canadese groep Couche-Tard was gestart. Die transactie werd echter uiteindelijk afgebroken, toen bleek dat de Franse overheid zich tegen een verkoop van Carrefour zou verzetten.

Transformaties

Financière Agache nam veertien jaar geleden een belang van 9,7 procent in Carrefour. De holding betaalde voor dat pakket een bedrag van 47 euro per aandeel. Het laatste belang in de Franse keten dat Financière Agache nog in portefeuille had, wordt nu voor een som van 16 euro per aandeel van de hand gedaan.

Carrefour heeft de voorbije periode verschillende transformaties ondergaan. “Daarbij konden de aandeelhouders profiteren van de opbrengsten van de verkoop van een hele reeks activiteiten”, meldt het persbureau Reuters. “Onder meer de supermarktketen Dua werd van de hand gedaan.”

Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk en ook voorzitter van de luxeketen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), was één van de drie grote aandeelhouders – naast de familie Moulin en de Braziliaanse zakenman Abilio dos Santos Diniz – van Carrefour.

In mei had Carrefour het mandaat van voorzitter en chief executive Alexandre Bompard voor een periode van nog eens drie jaar verlengd.

Bompard heeft een plan dat de Franse retailer zou moeten toelaten om opnieuw met een sterkere groei aan te knopen. Onder meer kostenbesparingen en een grotere nadruk op online verkoop vormen belangrijke pijlers van die nieuwe strategie.

Leefbaar

Volgens waarnemers had Arnault zijn steun aan Bompard toegezegd, toen de topman van Carrefour over een mogelijke overname van de Franse keten door de Canadese groep Couche-Tard was opgestart.

Couche-Tard had zich daarbij bereid verklaard om voor Carrefour een bedrag van bijna 20 miljard dollar te betalen. Dat bod werd nadien echter opnieuw ingetrokken toen bleek dat de transactie op tegenstand van de Franse regering stuitte.

Ook Bompard koos toen voor een andere optie. De topman benadrukte daarbij dat Carrefour ook op zichzelf leefbaar was. Sindsdien werd de Braziliaanse keten Grupo Big, voor een bedrag van ongeveer 1,3 miljard dollar, overgenomen. 

Agache richt zich vooral op investeringen in mode en luxe en nam in februari een belang in sandalenfabrikant Birkenstock. De holding was vorig jaar al begonnen met de verkoop van een gedeelte van zijn belang in Carrefour.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20