La Samaritaine: ‘Kathedraal van het kapitalisme’ opent weldra in Parijs

Veertien maanden na de geplande heropeningsdatum van april 2020 en zestien jaar nadat het werd gesloten is het dan eindelijk zover. Op 19 juni opent in Parijs het gerenoveerde grootwarenhuis La Samaritaine. De Franse miljardair Bernard Arnault vormde het om tot een van de meest luxueuze winkelcentra in de wereld.

Nu winkelcentra het steeds moeilijker krijgen spaart de ondertussen 72-jarige Arnault geld, noch moeite om van Le Samaritaine een luxepaleis te maken. Arnault is de eigenaar van het luxeconcern LVMH. Alle merken die onder de LVMH-paraplu zitten krijgen er dan ook een stek: het handtassenmerk Louis Vuitton, het luxemerk Christian Dior, het champagnemerk Moët et Chandon, de recent door Arnault overgenomen juweliersketen Tifanny’s, maar ook de parfums van Guerlain en de horloges van Chaumet.

Arnault hoopt door al deze merken onder één dak samen te brengen Chinese, Russische en Amerikaanse superrijken aan te trekken.

Foto: David NIVIERE/ABACAPRESS.COM

De renovatie van La Samaritaine: 5 jaar werden er 16

De Fransman Bernard Arnault was vorige week heel even de rijkste mens op aarde, al moet hij die titel ondertussen alweer inleveren bij Amazonbaas Jeff Bezos. Arnault is 72 en investeerde sinds 2001 ruim 1 miljard euro in de renovatie van het bekende Parijse grootwarenhuis. Het gebouw werd in 1870 gebouwd en is opgetrokken in art-decostijl. Het gaat om een ijzeren constructie met een glazen koepel, maar het werd in 2005 abrupt gesloten. Toen doken problemen op met de veiligheid.

Arnaud had gehoopt het gebouw op 5 jaar tijd volledig te renoveren. Uiteindelijk zijn 16 jaar nodig geweest, waarvan er een volledig op het conto van de pandemie kan worden geschreven. Maar op 19 juni is het dan zover. Met het oorspronkelijke La Samaritaine heeft het nieuwe gebouw nog weinig te maken. Arnault heeft het grootwarenhuis omgevormd tot ‘een kathedraal van kapitalisme’.

Arnault kocht La Samaritaine in 2001 en betaalde er 250 miljoen euro voor. Sinds dan stak hij 750 miljoen euro in de renovatie. Het winkelcentrum zal kleiner zijn dan het vroeger was – 20.000 m2 in plaats van 30.000 m2 – maar het wordt een pak luxueuzer. Er komt ook een vijfsterrenhotel van Arnaults luxeketen Cheval Blanc. De goedkoopste van de 72 kamers gaat 1.150 euro per nacht kosten. Verder is er plek voor restaurants, spa’s en kantoren.

Opmerkelijk genoeg komen er in het gebouw ook 97 sociale woonflats. Op die manier komt Arnault tegemoet aan de wensen van de socialistische burgemeester Anne Hidalgo.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20