Molon Labe Seating, een start-up uit de Amerikaanse luchtvaartsector, heeft een concept uitgewerkt met een andere positionering van de middelste vliegtuigstoel.
Dat heeft het bedrijf gemeld naar aanleiding van de goedkeuring van zijn concept door de Federal Aviation Authority (FAA).
‘In het vliegtuig zit niemand graag in de middelste zetel,’ verduidelijkt Hank Scott, CEO van Molon Labe Seating. ‘Men zit er immers geklemd tussen twee andere passagiers. Bovendien moet de reiziger beide armleuningen met zijn buren delen.’
Nieuw concept voor middelste vliegtuigstoel
herpositioneert.
Om het probleem uit de wereld te helpen, heeft Molon Labe Seating een nieuw concept ontwikkeld. Daarbij is in elke rij de middelste zetel vijf centimeter naar beneden en acht centimeter naar achter gebracht. Door deze kleine aanpassing krijg volgens Scott elke passagier wat meer ruimte. Ideaal is de situatie nog steeds niet, maar de last zal volgens Scott iets minder zijn.
Het concept werd twee jaar geleden geïntroduceerd. Volgens Molon Labe zal een eerste Amerikaanse vliegtuigmaatschappij de nieuwe stoelen vanaf de lente volgend jaar in meer dan vijftig toestellen installeren.
Aan het concept zijn volgens het bedrijf nog verdere voordelen. Door de middelste stoel enkele centimeter naar achter te schuiven, krijgt de passagier immers meer ruimte. De zitting en de rugleuning van de zetel hebben een breedte van drieënvijftig centimeter. Dat is acht centimeter meer dan de zetels aan het raam en het gangpad. Het nieuwe systeem heeft bovendien ook geen enkele negatieve impact op het reiscomfort van de andere passagiers.
In het vliegtuig zit niemand graag in de middelste zetel
Hank Scott, CEO van Molon Labe Seating
De eerste versie van dit concept is geschikt voor binnenlandse vluchten. Deze stoelen kunnen niet in een schuine positie worden geplaatst. Ze zijn ook niet uitgerust met schermen voor entertainment. Molon Labe werkt inmiddels aan een tweede model. Dat concept biedt een groter comfort en is bedoeld voor vluchten naar verdere bestemmingen.
Gewichtsbesparing voor luchtvaartmaatschappijen
Om de luchtvaartmaatschappijen van het nut van zijn concept te overtuigen, rekent Molon Labe niet enkel op de grote tevredenheid van de passagiers. Het bedrijf wijst er immers op dat de nieuwe zetel ook minder weegt. Dat levert een interessante gewichtsbesparing op. Daardoor kan de luchtvaartmaatschappij de brandstofkosten naar beneden brengen.
Op termijn hoopt Molon Labe een rechtstreekse toeleverancier te kunnen worden van Boeing en Airbus.