Microsoft-topman Satya Nadella trekt naar het Wereld Economisch Forum in Davos om daar te praten over artificiële intelligentie (AI). Voorafgaand aan zijn bezoek gaf hij alvast concurrenten Meta en Google een veeg uit de pan. Beide bedrijven moeten niet denken dat ze hun monopolie vast kunnen houden, klinkt het.
Microsoft-CEO Nadella zoekt confrontatie met Google en Meta over AI: “Macht kan verstoord worden”

Waarom is dit belangrijk?
Microsoft heeft zich met investeringen in OpenAI ingelaten met het bekendste AI-bedrijf van het moment. Het komt dan ook niet als een verrassing dat CEO Satya Nadella de AI-kaart trekt. Dat hij daarbij stevige kritiek uit op de concurrentie, terwijl juist zijn bedrijf onder een vergrootglas ligt, is een opmerkelijke offensieve uitgangspositie.De essentie: Microsoft is op oorlogspad en wil een tegengewicht bieden.
- Volgens Nadella kan AI een welkome ontregeling veroorzaken in de manier waarop mensen aan informatie komen. Te denken valt dan aan het potentieel van ChatGPT, de chatbot van OpenAI. Microsoft investeerde al fors in dat bedrijf: zo’n 13 miljard dollar.
- “Laten we eerlijk zijn, een hele concentratie van macht bevindt zich op een paar plaatsen, toch? Zoekmachines zijn daar een van, nieuwsfeeds zijn een ander. Beide dingen kunnen verstoord worden”, zo verwees de Microsoft-CEO tijdens een speech naar het huidige monopolie van zijn concurrenten Google en Meta.
- “Wanneer er een hoge concentratie is in het informatie-ecosysteem, is er verslechtering”, vindt hij. Een gevolg daarvan volgens Nadella: journalisten moeten generatieve AI verwelkomen, om die machtsconcentratie te doorbreken.
- Het gebruik van AI bij journalistiek werk kent voor- en tegenstanders. Politico heeft een licentieovereenkomst met OpenAI en ook Business AM maakt gebruik van verschillende soorten AI.
- The New York Post echter klaagde Microsoft en OpenAI aan wegens vermeende schendingen van auteursrechten. Teksten van die krant worden nu door ChatGPT geblokkeerd, je kunt ze niet meer vertalen of laten samenvatten.
- Nadella neemt dan ook een stevig standpunt in over de verspreiding van desinformatie: dat heeft volgens hem meer te maken met het correct modereren van sociale media dan met generatieve AI die valse inhoud kan produceren. Opnieuw een steek in de richting van Meta.
“Er moet een echte controle zijn over de verspreiding. Iedereen kan iets schrijven in een tekstverwerker, en de enige controle die de menselijke samenleving heeft, is hoe die informatie wordt verspreid, en daarop moeten we meer controle uitoefenen”.
Satya Nadella
De relatie tussen Microsoft en OpenAI
Ingezoomd: Nadella wil niet dat Microsoft OpenAI controleert.
- Eenmaal in Davos aangekomen, gaf Nadella een interview aan Bloomberg, waarin hij inging op de rol van Microsoft binnen OpenAI. Na paniek rond het vertrek en de terugkeer van OpenAI-CEO Sam Altman heeft Microsoft nu een toekijkend zitje in de Raad van Bestuur, zonder stemmacht.
- “We willen gewoon een goede stabiliteit”, vatte Nadella samen. De bedrijfsvorm van OpenAI maakt voor de Microsoft-CEO weinig uit. Hij wil met Microsoft ook geen verdere invloed op het AI-bedrijf uitoefenen, zoals beslissingsrecht claimen.
- Misschien maar goed ook: de investeringen van Microsoft in OpenAI liggen al onder vuur van verschillende regulatoren. De vraag is of het juist niet Microsoft is die oneerlijke concurrentie voedt, door bijzonder veel geld in OpenAI te pompen.
- Nadella noemde dergelijke onderzoeken “onvermijdelijk”: “Uiteindelijk wil je (als regulator, red.) nieuwe intredes op de markt. Dat is de kern om ervoor te zorgen dat er een levendige competitie is”.
- Tot slot wilde Nadella benadrukken dat Microsoft ook nog andere AI-toepassingen ontwikkelt, los van OpenAI. Hij vindt niet dat de techgigant te afhankelijk geworden is.