Autofabrikant Tesla gaat een nieuwe assemblagefabriek bouwen in het noorden van Mexico, zo kondigde de president van het land dinsdag aan. De Amerikaanse autobouwer wil zijn activiteiten uitbreiden naar landen buiten de VS.
Mexico profiteert van geopolitieke spanningen en krijgt eigen Teslafabriek
Waarom is dit belangrijk?
Volgens een analyse van Bloomberg is de auto-industrie een belangrijke pijler van de Mexicaanse economie. Het is na Brazilië de grootste van Latijns-Amerika en de zevende wereldwijd. De industrie vertegenwoordigt 3,5 procent van het bbp en 930.000 banen.De essentie: Mexicaans president López Obrador heeft bevestigd dat in de noordelijke stad Monterrey een nieuwe “gigafabriek” van Tesla zal worden gebouwd.
- “Dit betekent een aanzienlijke investering en vele, vele banen”, zei de president in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat CEO Elon Musk openstond voor bezwaren omtrent milieuvervuiling en waterschaarste in de regio. De fabriek zou “zeer groot” worden en “een aanzienlijke investering en veel banen” opleveren, aldus Obrador.
- Martha Delgado, onderminister van Buitenlandse Zaken, zei dat Musk ongeveer 5 miljard dollar zal investeren in de fabriek.
- Elektrische auto’s van Mexicaanse makelij die naar de Verenigde Staten worden verscheept komen volgens deskundigen in aanmerking voor subsidies van de regering Biden die het gebruik van EV’s moeten stimuleren.
- Meer details over het project worden verwacht op woensdag, wanneer Musk een “Investor Day” houdt en hij zijn “Master Plan Part Three” onthult.
- De CEO zal naar verwachting ook meer details geven over een nieuw, goedkoper automodel.
- Momenteel heeft Tesla autofabrieken in de Amerikaanse staten Californië en Texas en nabij de steden Berlijn en Shanghai.
Mexico wil fabrieken uit China weglokken
Lage arbeidskosten: De deal van Obrador met Tesla is onderdeel van een groter plan om productiecapaciteit weg te lokken uit Azië, profiterend van de geopolitieke spanningen en verstoringen van de toeleveringsketen als gevolg van COVID-19.
- Buitenlandse investeringen in Mexico bereikten vorig jaar het hoogste niveau in jaren, vanwege de beschikbaarheid van geschoold personeel in combinatie met de lage arbeidskosten en de nabije toegang tot de Amerikaanse markt. Steeds meer Chinese producten worden in Mexicaanse fabrieken gemaakt.
- Sommige investeerders blijven echter terughoudend, vanwege het plan van president Obrador om de staatscontrole op de energiemarkt te versterken en de rol van privékapitaal te beperken.
(dv)