Mexico komt in een recessie terecht

Mexico heeft te kampen met een recessie. De economie in het Latijns-Amerikaanse land is gedaald met 0,1 procent, twee kwartalen op rij.

De economie is met 0,1 procent gedaald in Mexico tijdens de eerste twee kwartalen van 2019. In het derde kwartaal bleef hij stabiel. Dat maakte president Andres Manuel Lopez Obrador bekend op maandag. Hiermee is er officieel een recessie in Mexico.

Eind oktober werd nog aangenomen dat de economie er in het derde kwartaal zou toenemen met 0,1 procent. Dat plaatje lijkt nu niet te kloppen. Volgens Alberto Ramos, economist bij Goldman Sachs, zal Mexico dit jaar geen economische groei kunnen optekenen, ondanks de groei in het BNP van 2 procent in 2018.

Belofte van 4 procent groei

Maar volgend jaar zou de economie weer een boost moeten krijgen van 1,1 procent. Er wordt verwacht dat het land dan weer meer olie en gas zal exporteren, dat de constructiesector er zal uitbreiden, dat de lonen er zullen stijgen, en dat de overheid zijn investeringen zal opdrijven.

Analisten duiden het beleid van Lopez Obrador aan als reden voor de recessie, zoals de beslissing om de bouw van de nieuwe luchthaven in Mexico City stop te zetten en de privatisering van de olie- en gasindustrie terug te schroeven.

Lopez Obrador trad aan in 2018. Zijn belofte voor een jaarlijkse groei van 4 procent heeft hij niet kunnen waarmaken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20