Met Erdogans schoonzoon aan het roer is het runnen van de Turkse economie een familiezaak geworden

De lira stortte dinsdag in nadat de Turkse centrale bank besliste de belangrijkste rentevoet in het land ongewijzigd te laten ondanks de galopperende inflatie in het land. De financiële markten hebben duidelijk geen vertrouwen in de plannen van president Recep Tayyip Erdogan. Die had voor zijn herverkiezing duidelijk gemaakt dat hij zijn greep op de economie wilde verstrakken

Midden mei had Erdogan in een interview met Bloomberg TV gezegd dat hij de verantwoordelijkheid voor de monetaire politiek van zijn land zou opnemen indien hij in juni de presidentsverkiezingen zou winnen. Erdogan heeft zich de voorbije jaren meermaals negatief uitgelaten over de rentepolitiek van de Turkse centrale bank.

Hoewel de inflatie in juni 15,4% bereikte of meer dan drie keer de officiële doelstelling, liet de centrale bank de rente onveranderd op 17,75%. De markten hadden op een verhoging van 1 tot 1,25% gerekend. De lira ging onmiddellijk 4,2% lager, al kon de munt later op de dag iets van dat verlies goedmaken. Sinds januari is de lira al 22% van zijn waarde kwijt.

Het ging dus om een eerste test sinds Erdogan in Turkije de presidentsverkiezingen won en zichzelf bijna almachtige bevoegdheden heeft toegekend. De markten reageerden ook met verbazing toen bleek dat Erdogan eerder deze maand zijn schoonzoon Berat Albayrak (links op de foto boven naast Erdogan) tot minister van Financiën had gebombardeerd. Eerder was Albayrak al 3 jaar lang minister van Energie geweest.

De Turkse Jared Kushner

Velen maken de vergelijking tussen Albayrak en Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse president Trump, al dichten ze Albayrak nog meer macht toe. Zijn benoeming ging dan ook gepaard met de scherpste daling van de Turkse lira sinds de mislukte ‘coup’ van juli 2016.

De echtgenoot van Erdogans dochter staat bekend als een weinig toegankelijk man die zelden meetings toestaat. Over zijn economische plannen is weinig of niets bekend. In Turkije wordt hij smalend ‘de kroonprins’ genoemd, omdat hij zich duidelijk opmaakt om binnen afzienbare tijd zijn schoonvader als president op te volgen.

In het openbaar is hij een fervent verdediger van de politiek van zijn schoonvader en is zijn favoriete verhaal dat de valutacrisis veroorzaakt werd door ”overzeese krachten” die de val van de regering nastreven. Maar verder Erdogan 100% vertrouwen hebben in de capaciteiten van zijn schoonzoon.


© Facebook

Turkse analisten durven Erdogan niet te bekritiseren

Omdat Erdogan ook de vrije pers heeft gemuilkorfd durven weinige Turkse analisten het nog aan om het economisch beleid van hun president te bekritiseren. Achter de schermen zeggen velen geschokt te zijn over de richting waarin Erdogan de Turkse economie stuurt, maar ze zien geen mogelijkheid om de bevolking te waarschuwen, aangezien ze van hun directie werden weerhouden het beleid van de president te bekritiseren. Wie wel praat, vraagt anonimiteit om represailles te vermijden.

Meer