Het net rond de familie Trump sluit zich

Speciaal-aanklager Robert Mueller lijkt zijn focus in het Rusland-onderzoek steeds meer te gaan richten op belastingontduiking en het witwassen van geld door president Donald Trump en zijn entourage, eerder dan op de zogenaamde ‘collusion’.

Robert Mueller, de speciaal-aanklager die het onderzoek leidt naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van november 2016, breidde vorige week de aanklachten tegen Paul Manafort en Rick Gates, twee leden van Team Trump, verder uit. Hij heeft ondertussen ook 13 Russen en 3 Russische organisaties voor de rechter gesleept, samen met de Nederlandse advocaat Alex Van der Zwaan, die er van beschuldigd wordt te hebben gelogen tegen de FBI. Gates en ook ex- Nationale Veiligheidsadviseur Mike Flynn, hebben het ondertussen al op een akkoord met Mueller gegooid. Zij zullen hem informatie bezorgen in ruil voor strafvermindering. Twee mindere goden uit de Trump-campagne -George Papadopuolos en Richard Pinedo – zullen eveneens voor de rechter moeten verschijnen.


© Getty Images

Belastingontduiking en witwassen

Maar Muellers focus lijkt zich steeds meer te gaan richten op belastingontduiking en het witwassen van geld door Trump en zijn entourage, eerder dan op het zogenaamde ‘collusion’.

Zowel Manafort, Gates als Van der Zwaan kregen een aanklacht aangesmeerd vanwege fraude en het witwassen van geld voor de in 2014 afgezette president Viktor Janoekovytsj van Oekraïne, die in Rusland verblijft.

De mogelijkheid dat de Trump-campagne op een of andere manier zou hebben samengewerkt met de Russen om Hillary Clinton te beschadigen en de overwinning naar zich toe te trekken bestaat, maar moet miniem worden geacht.


© Getty Images

Mueller en de Gambino maffia-clan

Mueller volgt dus het geldspoor en zijn aanklachten volgen zich snel op en zijn breed geformuleerd. Dat is vooral slecht nieuws voor de president zelf en zijn onmiddellijke entourage, zijn schoonzoon Jared Kushner en zijn zonen Donald Jr. en Eric Trump.

In de maart-editie van het magazine Vanity Fair, laat journalist Chris Whipple Stephen Bannon, de ondertussen naar de uitgang van het Witte Huis begeleide ex-strategisch-adviseur van Donald Trump, aan het woord. Die omschrijft Muellers werk als volgt:

“Een aantal mensen in deze regering denkt nog altijd dat niemand de Gambino-familie te grazen nam. Mueller gaat de zaak aanpakken net zoals hij dat met de Gambino’s deed. 

[In 1981 was Mueller hoofdprocureur in de zaak tegen John Gotti, de baas van de ooit oppermachtige, maar ondertussen decadente New Yorkse Gambino-maffiaclan].

“Manafort vertegenwoordigt het capo-regime, juist? En Gates is een maffioso! […] Dit is net een opera van Wagner. In de opening krijg je elk instrument te horen dat in de volgende drie uur aan bod komt. Wel, Mueller opende met een geweldige knal. Die kerels wisten totaal nergens van. Dus wie niet vecht, zal worden verpletterd.”

Mueller volgt exact de aanpak die elke procureur volgt wanneer hij een maffia-clan vervolgt. Dat Trump zijn belastingaangifte nooit openbaar heeft gemaakt, heeft wel degelijk een reden. [De enige aangifte die openbaar werd is er een waarin Trump een verlies van 916 miljoen dollar aangeeft voor het jaar 1995.] Mueller heeft waarschijnlijk wel de volmacht om de overige aangiftes op te vragen.


© Lintao Zhang/Getty Images

Trump schatplichtig aan Russische oligarchen?

In de meest gelezen, gedeelde, bekeken en becommentarieerde column ooit in de geschiedenis van de New York Times, schreef journalist Thomas Friedman vorige week het volgende:

“Ik gok dat wat Trump verbergt met geld te maken heeft. Iets over financiële banden met zakenlui die aanleunen bij het Kremlin. De kans bestaat dat Trump hen schatplichtig is. Vergeet niet dat Donald Trump Jr. in 2008 nog zei: “Russen hebben een disproportioneel groot belang in vele van onze activa…”

[In 2013 had Eric Trump tegen sportjournalist James Dodson gezegd: “We hebben Amerikaanse banken niet nodig. Alle geld dat we nodig hebben komt uit Rusland.” Een uitspraak die Eric later op Twitter zou ontkennen.]

Ironisch genoeg zou Trump FBI-directeur James Comey hebben ontslagen op advies van zijn schoonzoon Jared Kushner, een absolute neofiet in politieke zaken, wiens vastgoedimperium eveneens in weinig briljante papieren zit. Bannon noemde het ontslag van Comey “de grootste blunder in de recente politieke geschiedenis.” Maar de president vroeg advies aan een amateur en kreeg dus ook amateuristisch advies.

Decennialang kon Trump het zich veroorloven om zijn zakelijke resultaten te hypen, te overdrijven of er gewoon over te liegen. Muellers onderzoek zal hem daar straks de factuur voor presenteren. En die dreigt gepeperd te zijn.

Meer