Met deze maatregelen wil de regering de hoge energiefactuur ietwat binnen de perken houden

Als alles volgens plan verloopt, houdt premier Alexander De Croo (Open VLD) dinsdagnamiddag zijn State of the Union. Daarin zal hij de begroting voor dit werkjaar uit de doeken doen. De onderhandelingsgesprekken zijn nog volop aan de gang, maar er is wel een akkoord bereikt over wat de regering zal doen tegen de oplopende energieprijzen.

Waarom is dit belangrijk?

Door de stijging van de groothandelsprijzen op de energiemarkt zullen veel gezinnen meer moeten betalen voor hun energieverbuik. De federale regering hoopt nu met enkele maatregelen de impact van die stijgingen op de energiefactuur enigszins in toom te houden.

De topministers van de regering zitten op dit moment nog altijd samen om tot een akkkoord te komen over de begroting. Volgens de meest recente berichten moeten er nog een tiental knopen doorgehakt worden, waaronder het gunstregime voor topsporters. De federale regering is op zoek naar 2 miljard euro om het gat in de begroting gedeeltelijk te dichten.

De onderhandelingspartners hebben wel al een consensus bereikt over wat de regering zal doen tegen de stijgende energieprijzen. Door die oplopende prijzen zal een gemiddeld gezin met een variabel energiecontract ruim 700 euro meer moeten betalen voor zijn energieverbruik, berekende de federale energieregulator CREG.

De genomen maatregelen

De afgelopen weken kwamen verschillende ministers opdraven met uiteenlopende voorstellen om de hoge energieprijzen ietwat te compenseren. Vanzelfsprekend is er geen akkoord over al die voorstellen, zoals de invoering van een energiecheque. Maar aan wat mogen we ons dan wel verwachten? Een overzicht:

  • Om te beginnen komt er een verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief. Dat systeem wordt verlengd met minstens drie maanden. Die uitbreiding moest in principe eind dit jaar aflopen. Dat betekent dat zo’n 1 miljoen gezinnen nog tot eind maart kunnen genieten van het gunstige tarief.
  • De federale regering gaat vanaf 1 januari 2021 de federale energieheffingen omzetten in makkelijker aanpasbare accijnzen. Dat zal resulteren in een besparing van 30 à 50 euro per gezin. In tegenstelling tot de uitbreiding van het sociaal tarief geldt deze regeling voor iedereen.
  • Er komt ook een eenmalige extra korting voor gezinnen die genieten van het sociaal tarief. Concreet gaat het om een korting van 80 euro. Die korting moet dienen om de prijsstijging van het sociaal tarief op te vangen.
  • Energieleveranciers mogen niet langer eenzijdig de voorschotfacturen verhogen. De afgelopen weken hebben verschillende leveranciers zonder goedkeuring van de consument de voorschotten verhoogd.
  • De regering wil het voor de consumenten ook eenvoudiger maken om een variabel energiecontract te verbreken zonder dat ze te maken krijgen met verborgen verbrekingskosten.

Al deze maatregelen samen zouden in totaal 650 miljoen euro kosten.

Vlaamse maatregelen in de maak

Ook op Vlaams niveau wordt er gekeken of de regering iets kan doen tegen de hoge energieprijzen. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie, wil voor 170 tot 200 miljoen euro aan heffingen en bijdragen uit de energiefactuur halen. Dat zou moeten resulteren in een besparing van 60 à 70 euro per gezin.

“De energiecrisis treft alle 2,8 miljoen Vlamingen”, liet Demir maandag weten aan het VRT NWS. “We hebben de afgelopen twee jaren al een aantal zaken uit die energiefactuur gehaald. En ik heb ook altijd gezegd dat als ik er nog zaken uit kan halen, ik dat ook zal blijven doen. En daarom heb ik nu een aantal voorstellen overgemaakt aan mijn collega’s in de Vlaamse regering.”

Meer