Mensen zullen binnen 8 jaar onsterfelijkheid bereiken, zegt ‘profeet van de singulariteit’ Ray Kurzweil

Mensen zullen binnen 8 jaar onsterfelijkheid bereiken, zegt ‘profeet van de singulariteit’ Ray Kurzweil
Ray Kurzweil – Getty Images

Ray Kurzweil, die vooral bekend staat om zijn voorspelling dat een computer tegen 2029 een mens zal kunnen evenaren en dat in 2045 een technologische singulariteit zal plaatsvinden, denkt dat de eerste onsterfelijke mensen al geboren zijn.

Kurzweil sprak met het YouTube-kanaal Adagio over de recente vooruitgang in een aantal wetenschappelijke disciplines, waaronder nanotechnologie en robotica. Binnen acht jaar zal die vooruitgang er volgens hem voor zorgen dat piepkleine robots (nanobots) kunnen worden ontwikkeld, die mensen van binnenuit kunnen genezen van allerlei kwaaltjes. 

Nanobots moeten er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat zelfs de effecten van ouder worden teniet kunnen worden gedaan. Ze zullen dat volgens Kurzweil doen door beschadigde cellen te repareren, terwijl ziektes zoals kanker zullen worden opgespoord en aangepakt voordat ze schade kunnen aanrichten.

Eerdere voorspellingen

Hoewel de voorspellingen van Kurzweil zeer optimistisch lijken, is er toch reden om te luisteren naar de man. Hij maakt immers al decennialang voorspellingen over de toekomst, en veel daarvan zijn uitgekomen. 

In 1990 voorspelde hij bijvoorbeeld dat de beste schaakspeler op aarde zal verliezen tegen een computer tegen het jaar 2000. Dat gebeurde uiteindelijk sneller dan zelfs hij had verwacht, toen de computer Deep Blue van IBM in 1997 Garri Kasparov versloeg. De voormalige schaakkampioen kon het niet geloven en beweerde dat mensen de computer bestuurden, omdat Deep Blue volgens Kasparov te creatief speelde om een machine te zijn.

Ook zei Kurzweil in 1990 dat er een explosieve groei zou plaatsvinden van internetgebruikers. Toen hij de voorspelling deed, waren er slechts 2,6 miljoen mensen die het internet gebruikten. Hij beweert ook te hebben gezegd dat het internet voornamelijk draadloos zou worden gebruikt.

De futurist beweert dat 86 procent van zijn voorspellingen tot nu toe zijn uitgekomen. Critici beweren echter dat hij sommige zaken zeer ruim interpreteert. Een aantal voorspellingen voor 2009 die Kurzweil niet juist had: de economie zou van 1998 tot 2009 blijven groeien, een Amerikaans bedrijf zou een marktkapitalisatie van een biljoen dollar halen, spraakherkenningsystemen zouden dat jaar wijdverspreid zijn en auto’s zouden zichzelf kunnen besturen. 

De toekomst

Kurzweil houdt al decennia lang vast aan een aantal grote voorspellingen. Zo denkt hij dat een computer in 2029 de zogenaamde Turingtest zal kunnen overwinnen. Dat betekent in feite dat een mens niet zou kunnen onderscheiden of de persoon waar hij via tekst mee praat al dan niet een machine is. Hoewel AI als ChatGPT indrukwekkend is, is het meteen duidelijk dat het geen persoon is. Volgens Kurzweil gaat het echter niet lang meer duren voordat AI in staat is even vlot te spreken als een mens.

Wellicht de belangrijkste voorspelling van Kurzweil is die van de technologische singulariteit. Dat is een punt waarop de technologische ontwikkeling zo snel begint te gaan, dat mensen niet meer kunnen voorspellen wat erna komt. Na dit punt zou de technologie zo snel vooruitgaan, dat mensen die hun cognitieve capaciteit niet upgraden gewoon niet meer in staat zouden zijn om te vatten wat er gebeurt. Volgens Kurzweil zal dit rond 2045 gebeuren.

Critici geloven niet dat zoiets snel zal gebeuren, of zelfs of het überhaupt mogelijk is. Zij verwijten Kurzweil ervan zijn voorspellingen niet op een wetenschappelijke manier te doen. Bovendien zeggen zij dat hij maar een zeer oppervlakkige kennis heeft van de biologie. De singulariteit wordt om die reden soms ook wel eens de ‘hemelvaart van de nerds’ genoemd. 

Toch zijn er genoeg mensen die het concept maar al te serieus nemen, al zeker sinds AI het internet de voorbije maanden veroverde. Woensdag ondertekenden een aantal grote namen in de tech-wereld, waaronder Steve Wozniak en Elon Musk, zelfs een open brief waarin zij oproepen om onderzoek naar AI te vertragen. Zij zijn bang dat we in sneltempo naar een singulariteit-scenario gaan en dat we de controle over de technologie zouden kunnen verliezen als we geen betere maatregelen nemen. (kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.