Mensapen krijgen experimenteel coronavaccin in San Diego

Negen mensapen in de dierentuin van San Diego hebben een experimenteel vaccin tegen Covid-19 gekregen dat speciaal voor dieren is ontworpen, nadat eerder acht gorilla’s van de zoo besmet raakten. 

Vier orang-oetans en vijf bonobo’s kregen in januari en februari elk twee doses van het vaccin ontwikkeld door Zoetis, een Amerikaans farmaceutisch bedrijf dat diergeneesmiddelen maakt. 

De mensapen werden gevaccineerd nadat een corona-uitbraak werd vastgesteld in het safaripark van de dierentuin. Acht westelijke laaglandgorilla’s liepen in januari het coronavirus op, waarschijnlijk door een besmette dierenverzorger. Het is volgens de zoo de eerste keer dat het virus naar apen is overgesprongen, ook al werken de werknemers altijd met maskers rond de gorilla’s.

Onbekende gevolgen

‘Dat deed ons beseffen dat onze andere apen gevaar liepen’, zei Nadine Lamberski, verantwoordelijke diergezondheid en dieren in het wild van de zoo in San Diego, aan de San Diego Union-Tribune. ‘We wilden ons best doen om de dieren tegen dit virus te beschermen, omdat we niet echt weten welke gevolgen dit voor ze heeft.’

‘Ik heb in mijn carrière nog nooit zo vroeg toegang gehad tot een vaccin, en ik moet zeggen dat ik nog nooit zo’n allesoverheersende drang heb gehad om het te gebruiken’, zei Lamberski ook aan het tijdschrift National Geographic. Binnenkort zal het bloed van de gevaccineerde apen getest worden op antilichamen.

Huisdieren vaccineren

Ook in onze dierentuinen, meer bepaald in de Zoo van Antwerpen en Planckendael, werden in januari bij de mensapen extra hygiënische maatregelen genomen om de dieren te beschermen tegen het coronavirus.

Het zou in de toekomst bovendien nodig kunnen zijn om huisdieren zoals katten en honden tegen Covid-19 te vaccineren om de verspreiding van het virus in te dammen, waarschuwde een groep wetenschappers aan de universiteit van East Anglia (UEA) in Engeland en de universiteit van Minnesota in de Verenigde Staten, eind januari.  (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20