Verwacht niet veel van de meeting tussen Joe Biden en Xi Jinping

De Amerikaanse president en zijn Chinese ambtgenoot ontmoeten elkaar maandag in het kader van de G20-bijeenkomst op Bali. Voor velen zal deze ontmoeting niet verder gaan dan een handdruk tussen twee leiders van grootmachten. Vladimir Poetin heeft besloten niet aanwezig te zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De relaties tussen China en de Verenigde Staten zijn uiterst bekoeld. De wedloop voor werelddominantie is de oorzaak. Donald Trump sloeg ooit China om de oren met enorme sancties en Joe Biden zette die koers verder. Op veiligheidsgebied is er ook het Taiwan-probleem, dat door de Amerikanen wordt gesteund. "De grote komt eraan", waarschuwde admiraal Charles Richard, die aan het hoofd staat van het Strategisch Commando van het Pentagon, vorige week in Newsweek. "De huidige Oekraïense crisis is slechts een opwarmertje.”

In het nieuws: Joe Biden en Xi Jinping ontmoeten elkaar aanstaande maandag op Bali, Indonesië.

  • De gespreksonderwerpen zullen talrijk zijn: Oekraïne, Noord-Korea, Taiwan en natuurlijk de handelsoorlog tussen beide naties.
  • Joe Biden zal proberen zijn ambtgenoot ervan te overtuigen Poetin op diplomatiek niveau te isoleren en de Chinese dubbelzinnigheid over deze kwestie weg te nemen.
  • Joe zal Xi Jinping waarschijnlijk vragen Noord-Korea mee in toom te houden, dat zijn raketlanceringe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20