Meest westelijke aanval tot nu toe: Rusland bestookt Oekraïense basis op 30 kilometer van Lviv

Rusland heeft zondag een raketaanval uitgevoerd op een Oekraïense basis waar geoefend wordt met NAVO-wapentuig. Die basis ligt nabij de Poolse grens en zo’n 30 kilometer van de westelijke stad Lviv.

Het Russische leger heeft zondag een aantal raketten afgevuurd richting een Oekraïense militaire basis nabij de grens met Polen. Het is de meest westelijke operatie die Rusland heeft uitgevoerd tijdens de invasie, die op het moment van schrijven al 18 dagen lang duurt.

Russische militairen namen een trainingsbasis in het vizier die ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van de stad Lviv ligt. Daar zouden Oekraïense troepen oefenen met afgeleverd NAVO-materiaal en de afgelopen jaren gezamenlijke oefeningen uitgevoerd hebben met Amerikaanse troepen en andere westerse legers. 

Er zou worden geoefend met antitankraketten en ander wapentuig die essentieel zijn voor de Oekraïners om de strijd tegen Rusland vol te houden.

Westerse wapenleveringen een “legitiem militair doelwit”

De aanval komt een dag nadat het Kremlin had gewaarschuwd dat de westerse levering van wapens voor het Oekraïense leger een “legitiem militair doelwit” zou zijn voor het Russische leger. 

De Verenigde Staten verklaarden die dag dat ze, bovenop een reeks nieuwe sancties, nog eens 200 miljoen dollar aan wapens, waaronder uiterst belangrijke luchtafweerwapens, zouden leveren aan Oekraïne.

Marioepol omringd

Volgens de autoriteiten van Lviv zou het Russische leger in totaal acht raketten hebben afgevuurd op de basis in het westen van Oekraïne. Meer informatie over de aanval wordt later op de dag nog vrijgegeven.

Binnen enkele dagen duurt de oorlog in Oekraïne al drie weken. Verschillende Oekraïense steden werden volgens bronnen al zwaar gebombardeerd, waardoor duizenden burgers vastzitten in bommenkelders. Vooral in de havenstad Marioepol is de situatie dramatisch geworden. De stad werd volledig omringd door het Russische leger en kreeg de hevigste bombardementen te verwerken. De elektriciteits- en mobiele netwerken zouden er volledig plat liggen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20