Ook Verenigde Staten breiden sancties tegen Rusland uit: familie van woordvoerder Poetin en leden Doema worden in het vizier genomen

Naarmate de oorlog in Oekraïne vordert, drijft het Westen het aantal sancties tegen Rusland op. Na eerder deze week een verbod op de invoer van Russische energie aan te kondigen, nemen de Verenigde Staten (VS) nu ook sancties tegen onder meer de familie van de woordvoerder van de Russische dictator Vladimir Poetin en enkele leden van de Doema.

De sancties tegen Rusland blijven zich opstapelen. Deze week lieten de Verenigde Staten weten dat ze niet langer Russische energie, zijnde olie, kolen en gas, zullen invoeren. Daags later kwam ook de Europese Unie, na een topoverleg tussen de leiders van 27 EU-lidstaten in Versailles, op de proppen met een resem extra sancties tegen de Russische federatie.

Sancties tegen leden van de Doema

Enkele dagen na het Amerikaanse energie-embargo pakken de Verenigde Staten uit met nog meer sancties tegen Russische personen en ondernemingen. Dat meldt het persagentschap Reuters. Het Amerikaanse ministerie van Financiën liet vrijdag weten dat er onder meer sancties zijn genomen tegen tien personen in de raad van bestuur van VTB Bank, de op een na grootste kredietverstrekker in Rusland. Voorts viseren de VS twaalf leden van de Doema, het Russische parlement, waaronder de voorzitter Vjatsjeslav Volodin.

De Doema had voor de start van de oorlog in Oekraïne een resolutie goedgekeurd waarmee aan Poetin gevraagd kon worden om de pro-Russische regio’s Donetsk en Loehansk als onafhankelijke volksrepublieken te erkennen. Iets wat de Russische dictator ook gedaan heeft. Dat was een voorbode van de aanval op Oekraïne.

Familie woordvoerder Poetin

Ook de familie van Dmitry Peskov, de woordvoerder van Poetin, wordt door de VS in het vizier genomen. Concreet nemen de VS sancties tegen zijn vrouw en kinderen. Volgens het ministerie van Financïen leiden zij “een luxueuze levensstijl die niet te rijmen valt met het salaris van Peskov als ambtenaar.” De Amerikaanse regering had op 3 maart al sancties aangekondigd tegen de woordvoerder zelf.

“Het ministerie van Financiën blijft Russische functionarissen ter verantwoording roepen omdat zij Poetins ongerechtvaardigde en niet-uitgelokte oorlog mogelijk hebben gemaakt”, liet Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, vrijdag weten.

“Vier bestuursleden van Novikombank, onder wie voorzitter Elena Georgieva, en ABR Management en vier van zijn bestuursleden, onder wie Bank Rossiya-voorzitter Dmitri Lebedev en vicegouverneur van St. Petersburg Vladimir Knyaginin, werden ook bestraft met sancties”, voegde het ministerie van Buitenlandse Zaken er nog aan toe.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20