Massale evacuatie van Marioepol “uitgesteld” wegens twijfel over Russisch staakt-het-vuren

In Oekraïne heeft het stadsbestuur de geplande evacuatie van de zuidelijke stad Marioepol (440.000 inwoners) uitgesteld, omdat het Russische leger het afgesproken staakt-het-vuren niet zou naleven.

De lokale Oekraïense autoriteiten van Marioepol en de kleinere stad Volnovakha probeerden zaterdagochtend de opstart van een grootschalige evacuatie in goede banen te leiden, nadat Rusland er een tijdelijk staakt-het-vuren afkondigde.

Maar na enkele uren werd de evacuatie weer afgeblazen, omdat de beschietingen in de stad niet ophielden, volgens de Oekraïeners in Marioepol. Ook op het traject van de corridor zou het niet veilig zijn voor vluchtende burgers.

Er is haast mee gemoeid, want de vluchtroutes via een humanitaire corridor landinwaarts zouden volgens de oorspronkelijke afspraken maar tot 15 uur Belgische tijd open blijven.

Vadim Bojtsjenko, de burgemeester van Marioepol, meldde eerder aan de BBC dat tot 9.000 inwoners kunnen wegtrekken met de bus of de eigen wagen. Een eerdere schatting door het nieuwsplatform Nexta had het over veel grotere aantallen, 200.000 burgers of zowat de helft van de stad.

Strategische ligging

De strategisch belangrijke havenstad kreunde de voorbije dagen onder een zware belegering, waarbij het Russische leger zelfs water, verwarming en elektriciteit uitschakelden. Bojtsjenko pleitte voor een humanitaire corridor en vond gehoor bij de Russische delegatie die met hun Oekraïense tegenpartij onderhandelingen voert in Wit-Rusland.

Bij zo’n corridor kunnen hulporganisaties in de omgekeerde richting gaan en de belegerde stad van basisgoederen en medisch materieel voorzien.

Marioepol ligt in het zuidoosten van Oekraïne – kaart AP / Isopix

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20