Er zijn dit jaar meer miljardairs dan ooit en zij hebben ook meer geld

Op de nieuwe miljardairslijst van Forbes vinden we dit jaar met liefst 2.781 namen. Zij hebben een totaalwaarde van 14,2 biljoen dollar (13 biljoen euro), goed voor een record.

Ieder jaar komt de zakenwebsite Forbes met een lijst met alle miljardairs. Dat is ook dit jaar het geval en daaruit blijkt alvast dat het een zeer goed jaar was voor de rijken der aarde.

  • Met 2.781 miljardairs zijn er maar liefst 141 meer dan vorig jaar en 26 meer dan het record van 2021.
  • Zij hebben samen 14,2 biljoen dollar (13 biljoen euro), 2 biljoen meer dan vorig jaar en 1,1 biljoen meer dan het vorige record, eveneens uit 2021. De grootste winsten werden behaald door de top 20, die goed was voor een meerwaarde van 700 miljard dollar (bijna 650 miljard euro).
  • Twee derde van de leden op de lijst zijn het afgelopen jaar rijker geworden, amper één vierde werd armer.

VS voor China

De Verenigde Staten blijven hofleverancier voor de lijst van Forbes met maar liefst 813 miljardairs, goed voor bijna 30 procent van de namen. Zij zijn samen maar liefst 5,7 biljoen dollar (4,25 biljoen euro) waard, goed voor 40 procent van de totale waarde.

  • Op de tweede plaats staat China, inclusief Hongkong, met 473 namen en een totale waarde van 1,7 biljoen dollar (1,55 biljoen euro). Dat is best opvallend, aangezien de Chinese economie het afgelopen jaar op meerdere vlakken begon te stokken. Vooral de lokale vastgoedcrisis en de gedaalde consumentenuitgaven zorgden ervoor dat de rijkdom bij de Chinese miljardairs met zo’n 300 miljard dollar (275 miljard euro) is afgenomen.
  • India vinden we met 200 miljardairs, ook al goed voor een record, op de derde plaats.

Bernard Arnault

Helemaal bovenaan de ranking vinden we nog steeds Bernard Arnault (zie foto) en zijn familie. De 75-jarige Fransman is nog steeds CEO van LVMH, het overkoepelende bedrijf waaronder heel wat luxemerken zoals Louis Vuitton en Sephora vallen. Hij heeft een vermogen van 233 miljard dollar (215 miljard euro), goed voor een stijging van 22 miljard dollar in vergelijking met vorig jaar.

  • Tesla- en SpaceX-topman Elon Musk (195 miljard dollar) en Amazon-topman Jeff Bezos (194 miljard dollar) vervolledigen het podium. Hun techcollega Mark Zuckerberg (177 miljard dollar) volgt op een vierde plaats.
  • De Indiër Mukesh Ambani is de eerste niet-Amerikaan op een negende plaats met 116 miljard dollar. De eerste Europeaan vinden we op een dertiende plaats. Het gaat om Amancio Ortega (103 miljard dollar) van kledingwinkelketen Zara.
  • De jongste miljardairs in de lijst zijn amper 19 jaar. Het gaat om de Braziliaanse Livia Voigt. Zij is een erfgenaam van WEG, het bedrijf van haar grootvader dat gespecialiseerd is in elektrische motors. Twee maanden ouder is de Italiaan Clemente Del Vecchio, een van de zes kinderen van de overleden recent topman van brillenmerk EssilorLuxottica Leonardo Del Vecchio.
  • Ook Taylor Swift haalde de lijst.
Meer