Meer dan helft van Belgische potentiële groeibedrijven heeft daar geen ambitie toe

Bij 62 procent van de Belgische bedrijven met veel groeipotentieel willen de oprichters hun onderneming liever op een beheersbaar niveau houden. De helft van de potentiële groeibedrijven wordt ook volledig intern gefinancierd, blijkt uit een rondvraag van de consultant Deloitte en de zakenschool Vlerick.

Bijna alle bedrijven die geen externe financiering kregen hebben die ook niet aangevraagd. Drie vierde daarvan deed dat niet omdat ze denken dat ze het niet nodig hebben. Ze willen groeien op eigen kracht of niet groeien.

De komende vijf jaar willen die scale-ups, zoals dat dan heet, 33 extra werknemers aannemen en gemiddeld 9,4 miljoen euro meer omzet draaien. Maar die cijfers zijn wel enigszins vertekend door de coronapandemie, zegt Veroniek Collewaert van Vlerick. ‘We merken dat scale-ups die worden geconfronteerd met Covid-19 tijdelijk minder aanwervingen doen om hun operationele kosten te beperken. Maar dat vertaalt zich niet in de groeiambities voor hun verkoop, die hun hoge verwachtingen voor de toekomst weerspiegelen’, klinkt het.

Controleverlies

Nog een belangrijke reden waarom bedrijven geen groeifinanciering aanvragen is het verlies van tijd en controle. Voor een lening bij de bank denken velen dat hun financiële historiek te beperkt is, subsidieprocedures nemen te veel tijd in beslag, bij durfkapitalisten is er de vrees om de controle te verliezen en crowdfunding vinden ondernemers te complex en tijdrovend. Maar twee derde wil in de toekomst wel geld ophalen, liefst via de bank.

Eén op twee groeibedrijven haalde ook al extra geld op en dan vooral via de bank of via subsidies. Ook familie en vrienden zijn populaire financieringsbronnen. In Vlaanderen is er het concept van de win-winlening, waarmee u een bedrijf kunt steunen en dat deels kunt terugvorderen van de belastingen.

15 procent heeft geen financiële kennis

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat bijna een kwart van de ondernemers te weinig financiële kennis heeft. De meeste bedrijfsleiders kennen de verschillende financieringsbronnen wel, maar 15 procent van de scale-upondernemers en 7 procent van de andere bedrijfsleiders weet niets over gangbare financiële concepten als samengestelde interest. In het kort betekent dat dat de rente op een lening exponentieel toeneemt naarmate de afbetaling langer duurt.

Collewaert trekt aan de alarmbel. ‘Gelukkig kent de meerderheid van de ondernemers die concepten wel, maar als 15 procent niet weet wat samengestelde interest is, moeten we ons zorgen maken over het feit dat schulden aangaan zo populair is. Ze kennen immers de exacte gevolgen daar niet van’, besluit ze.

Meer