Medeoprichter platenlabel van Jay-Z mag eerste album van de rapper niet verkopen als NFT

De Amerikaanse rapper Jay-Z heeft een juridische strijd uitgevochten met Damon Dash, de medeoprichter van het platenlabel Roc-A-Fella Records, omdat hij de auteursrechten van het eerste album van de rapper wou verkopen als NFT. De uitspraak van de rechter was in het voordeel van Jay-Z.

Jay-Z en Dash waren verwikkeld in een juridische strijd omdat laatstgenoemde de auteursrechten van Reasonable Doubt, het debuutalbum van de Amerikaanse rapper, wou verkopen als NFT (Non-Fungible Token). NFT’s zijn digitale verzamelobjecten, zoals kunstwerken, die op de blockchains worden verhandeld. Elke NFT is in principe uniek.

“Ongepaste verkoop”

Volgens de klacht, die Rolling Stone kon inkijken, was Dash van plan om de auteursrechten van het album te verkopen op een veiling op het platform SuperFarm, die plaats zou vinden van 23 tot 25 juni. Roc-A-Fella beweerde dat het brieven stuurde naar SuperFarm en Dash waarin stond dat de verkoop “ongepast” was en waarin werd gevraagd de veiling te annuleren. Hoewel SuperFarm de verkoop annuleerde, verklaarde de label dat Dash “bezig is met het vinden van een andere locatie om de transactie te voltooien”.

In een reactie aan het muziekblad zei Dash dat de aantijgingen niet kloppen. Hij beweerde dat hij niet probeerde een NFT van Reasonable Doubt te verkopen, maar wel zijn aandeel in het platenlabel.

Jay-Z, Dash, en Kareem Burke waren medeoprichters van Roc-A-Fella, en hoewel Dash en Jay-Z in 2005 de professionele samenwerking stopzette, behield elk van de drie oprichters een derde van de aandelen in het platenlabel. In de rechtszaak werd opgemerkt dat volgens de originele overeenkomst met Jay-Z het platenlabel de enige eigenaar zou zijn van de rechten op zijn albums, waaronder Reasonable Doubt.

“Onherstelbare schade”

Hoewel Roc-A-Fella de auteursrechten op Reasonable Doubt bezit, stelt de aanklacht dat Dash in de aankondiging voor de NFT-veiling op SuperFarm liet doorschemeren dat hij de eigenaar was. Gedurende de rechtszaak werd de aankondiging geciteerd: “SuperFarm kondigt met trots, in samenwerking met Damon Dash, de veiling aan van Damon’s eigendom van de auteursrechten op Jay-Z’s eerste album Reasonable Doubt. Dit markeert een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van NFT’s, die de nieuwe eigenaar het recht geeft op toekomstige inkomsten gegenereerd door het unieke bezit.”

Tijdens de rechtszaak schermde het platenlabel met het argument dat Dash niets kan verkopen waarop hij geen eigendomsrecht heeft. “Door een dergelijke poging tot verkoop heeft Dash een vennootschapsgoed misbruikt en zijn fiduciaire verplichtingen geschonden. Zijn geplande veiling van Reasonable Doubt zou resulteren in onherstelbare schade”, klonk het.

Dash reageerde op zijn beurt dat er geen sprake was een aankondiging. “Ze beschuldigen mij ervan munt te slaan uit de verkoop van het eerste album. Moest ik dat gedaan hebben, zouden de rechten al als NFT op de blockchain staan. Dat is niet het geval”, zei de medeoprichter van het platenlabel.

De rechter heeft uiteindelijk de rechtszaak beslecht in het voordeel van Jay-Z en het platenlabel. (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20