Medeoprichter Moderna ziet potentieel voor jaarlijkse Covid-19-boosters

Nu regeringen over de hele wereld debatteren over het al dan niet toestaan van boosterdoses voor het Covid-19 vaccin, ziet Noubar Afeyan, medeoprichter van Moderna een tijd waarin de prik routine zou kunnen worden.

“Volksgezondheidsfunctionarissen zullen moeten beslissen of iedereen een booster-vaccin moet krijgen”, zei hij in een interview op ‘The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations‘ dat woensdag wordt uitgezonden op Bloomberg TV.

“Ik denk dat we, als we genoeg tijd krijgen, wel eens in een situatie terecht zouden kunnen komen waarin we, laten we zeggen, minimaal jaarlijks vaccineren, net als bij griep”, zei Afeyan, die ook voorzitter is.

Volledige goedkeuring

Afeyan zei dat het bedrijf in de komende maanden hoopt op volledige goedkeuring in de VS voor zijn Covid-19-vaccin. Momenteel is die enkel goedgekeurd voor gebruik in noodsituaties. Het bedrijf test momenteel een booster in halve dosis uit die “uiterst effectief lijkt te zijn”, zei hij. 

Wereldleiders drongen aan op toegang tot het vaccin voordat het was goedgekeurd, herinnerde Afeyan zich. “Ik kreeg telefoontjes van vele, vele leiders van landen, waarvan ik nooit had gedacht dat ik die ooit zou krijgen”, zei hij. “Niemand kon iets doen. Wettelijk gezien was de hele vaccinvoorraad in het bezit van de Amerikaanse overheid.”

Afeyan’s Flagship Pioneering investeert in verschillende technologieën die volgens hem de wereld kunnen helpen zich voor te bereiden op de volgende pandemie.

“We hebben benaderingen die gebruik maken van machine learning, AI-systemen, kunstmatige intelligentiesystemen, die letterlijk modelleren waar dit virus heen kan gaan, gebaseerd op waar het al is geweest. Ze kunnen anticiperen welke varianten we zullen zien“, zei hij. “Een van de uitkomsten van deze pandemie zal zijn dat we mogelijkheden hebben die we eerder niet hadden, maar waarvan we nu weten dat we ze nodig hebben.”

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20