McDonalds en Starbucks doen mee aan Chinese cryptomunt

McDonalds en Starbucks zijn twee van de bekendste bedrijven die meedoen aan een experiment met een digitale munt in China.

De tweede economie ter wereld gaat het experiment met de digitale of cryptomunt aan. The People’s Bank of China, dat is de Chinese centrale bank, heeft een digitale munt ontwikkeld in de afgelopen jaren. Er is nog niet veel geweten over de digitale yuan, maar de kans dat de munt gedecentraliseerd en anoniem zal zijn, zoals cryptobroertje bitcoin, is zeer klein.

Economische hub

De digitale yuan zal uitgegeven worden door de PBoC en de focus lijkt vooral op snellere, makkelijkere digitale munten te liggen. Voor de testrun gaat er een project van start in Xiong’an. Dat is een district op een 100 kilometer van Peking, in de Hebei-provincie. Het is het persoonlijke projectje van President Xi Jinping. Hij wil er graag een nieuwe economische hub uitbouwen.

In een speech op donderdag benadrukte Xi dat het land vooral inzet op 5G-implementatie, AI en andere technologieën. Noch McDonalds noch Starbucks hebben commentaar gegeven op het project.

Retail

Het pilootprogramma lijkt vooral op de retail en foodsector te focussen. Er is al een eerdere test geweest, in Suzhou, waar de digitale yuan gebruikt is om subsidies te geven aan lokale arbeiders, voor transport.

Er komen ook nog testprojecten in Shenzhen en Chengdu en voor de Winter Olympische Spelen in Peking. De munt is nog niet officieel gelanceerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20