Voorzitter Maxime Prévot (Les Engagés) is door koning Filip benoemd tot bemiddelaar. Hij moet de vijf Arizona-partijen dichter bij elkaar brengen.
In het nieuws: Maxime Prévot moet zien of de kloof tussen Vooruit en MR nog te dichten valt.
- Vrijdagmorgen was het nog onduidelijk wat koning Filip zou beslissen. Dat er een doorstart moet komen voor Arizona, daar is elke partij het over eens. Formateur Bart De Wever (N-VA) zag zijn supernota stranden en gaf zijn opdracht terug. Het is nu aan Maxime Prévot om te onderzoeken wat nog mogelijk is.
- “De Koning heeft de heer Maxime Prévot met een bemiddelingsopdracht belast zodat de onderhandelingen zo snel mogelijk kunnen worden hervat”, leest de mededeling van het Paleis. Ook koning Filip wil het liefst een coalitie met een ruime meerderheid. Dan komt men automatisch bij Arizona uit.
- De vaart moet duidelijk in de gesprekken blijven. Prévot krijgt tien dagen om te bemiddelen. Hij “brengt verslag uit op maandag 2 september”, meldt het Paleis.
De geschikte kandidaat
De details: Dat Prévot nu wordt aangesteld als bemiddelaar, komt niet als een verrassing.
- Maxime Prévot bleef vrijdagmiddag betrekkelijk lang bij de koning: anderhalf uur. Hij legde ook geen verklaring af aan de pers. Andere voorzitters deden dat wel.
- Donderdagavond, toen duidelijk werd dat er geen akkoord gevonden kon worden, had Prévot het nog over “een ruzie over één enkele maatregel“, namelijk de veelbesproken meerwaardebelasting. Daar leken de gesprekken in eerste instantie inderdaad op stuk te lopen: MR wilde niet weten van die extra taks op de winst op aandelen, Vooruit wil met alle geweld wél een taks.
- Zowel cd&v als Les Engagés stellen zich samen op als verzoeners. De christendemocraten zijn ook voorstander van de meerwaardebelasting, maar zouden het ook snappen dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez er iets voor in de plaats wil. Daarmee is Prévot de geschikte kandidaat om te proberen om de zaak te redden.
Gedoemd om te mislukken?
Om te volgen: Of het Maxime Prévot ook lukt om Arizona nog op de rails te krijgen, is nog lang niet zeker.
- Ondertussen deed Bouchez zijn best om de perceptie te keren. Ten eerste was het niet alleen de meerwaardebelasting waar hij over viel, betoogde hij. De btw-verhoging en accijnzen op brandstof gingen voor hem ook een brug te ver. “De kar met belastingen is overladen. We moeten een ander evenwicht zoeken. (…) We zijn nu al het land met de meeste belastingen. Om er dan nog nieuwe uit te vinden, daarvoor ben ik niet verkozen”, liet hij weten.
- En ten tweede vond Bouchez dat hem onrecht werd aangedaan doordat zijn collega-voorzitters en met name de pers ervan uitgingen dat alleen hij de onderhandelingen opblies. “We hebben 10 tegenvoorstellen gedaan, dus dat wij alleen verantwoordelijk zijn voor de mislukking is niet de waarheid”.
- Het is afwachten of Prévot er wonder boven wonder toch in slaagt om iedereen weer rond de tafel te krijgen, maar de zaken staan er voorlopig niet goed voor. Dat er geen goed alternatief is, kan wel helpen om de vijf partijen weer met elkaar te laten praten. Een andere meerderheid met Open Vld in plaats van Vooruit is ook mogelijk, maar daar lijkt niemand van de onderhandelaars echt op aan te sturen. Of het moet Bouchez zelf zijn, die volgens sommigen met zijn forse taal probeert om Vooruit kwijt te raken en Open Vld mee aan boord te hijsen.