Matig werkend Alzheimermedicijn zorgt toch voor wetenschappelijke doorbraak

Een alzheimermedicijn dat redelijk werkt, duur is en mogelijk dodelijke bijwerkingen heeft, als een van de wetenschappelijke doorbraken van 2023 bestempelen, klinkt … Toch is dat wat de redactie van het vakblad Science doet, en ook enkele wetenschappers zijn zeer te spreken over het middel.

In een studie met bijna 1.800 patiënten met beginnende alzheimer kreeg de ene helft een placebo, en de andere lecanemab, zoals het medicijn heet. Vervolgens werden beide patiëntgroepen achttien maanden lang opgevolgd. Na die anderhalf jaar bleek in de lecanemab-groep de achteruitgang van cognitieve functies, waaronder het geheugen, met 27 procent te zijn geremd ten opzichte van de controlegroep.

Een tweede middel, donanemab, vertraagde de gevolgen van de ziekte van Alzheimer met 35 procent gedurende het gebruik over achttien maanden. Ook dit medicijn kan ernstige bijwerkingen hebben. En hoewel donanemab nog niet is goedgekeurd, is lecanemab dat wel in de Verenigde Staten en Japan.

Wetenschappers die niet betrokken waren bij de studies plaatsen echter vraagtekens bij de resultaten. Zo is het de vraag of het bescheiden effect toeneemt naarmate de therapie langer duurt, aangezien alzheimer een geleidelijke achteruitgang met zich meebrengt.

[Bron: KIJK Magazine]

Meer