Mastercard en Visa storten zich op de markt van debetkaarten: wat betekent dat voor jou?

Klanten bij Belfius en BNP Paribas kunnen sinds kort hun vertrouwde debetkaart van Maestro inruilen voor een exemplaar van de bekende kredietkaartmaatschappijen Visa en Mastercard. Wat moet je weten over die nieuwe kaarten?

Waarom is dit belangrijk?

In de Verenigde Staten zijn debetkaarten van Visa en Mastercard niets nieuws onder de zon. In onze contreien daarentegen zijn dergelijke betaalkaarten momenteel nog een uitzondering. Maar daar komt snel verandering in. BNP Paribas Fortis en Belfius, in navolging van de neobanken, hebben de handen in elkaar geslagen met de kredietkaartmaatschappijen om nieuwe debetkaarten op de Belgische markt te brengen.

In mei pakte BNP Paribas Fortis uit met een primeur (bij de traditionele banken). De grootbank ruilt de traditionele bankkaarten van Maestro in voor een exemplaar van Visa. Die maatschappij doet bij heel wat Belgen ongetwijfeld een belletje rinkelen. Visa is onze contreien voornamelijk bekend voor zijn kredietkaarten. Bedoeling is dat alle 4 miljoen klanten van BNP Paribas Fortis tegen het einde van dit jaar een debetkaart van Visa hebben.

Visa en Mastercard bij neobanken

Een maand later kwam de staatsbank Belfius naar buiten met soortgelijk nieuws. In tegenstelling tot BNP Paribas Fortis slaat de staatsbank de handen in elkaar met Mastercard om een debetkaart op de markt te brengen. Net zoals Visa is Mastercard in ons land voornamelijk bekend voor zijn kredietkaarten. In tegenstelling tot BNP Paribas Fortis gaan de debetkaarten van Mastercard die van Maestro niet vervangen. De kaart is een aanvulling op de reeds bestaande betaalkaart. De kaarten zijn inbegrepen bij de betalende zichtrekeningpakketten van de grootbank.

Laat je niet misleiden door de maatschappijen achter de debetkaarten. Ondanks het feit dat de kaarten worden uitgegeven door bedrijven die gespecialiseerd zijn in kredietkaarten, betreft het kaarten waarbij het betaalde bedrag onmiddellijk van je rekening verdwijnt. Je hoeft je dus geen zorgen maken over JKP’s of achterstallige betalingen.

Ook sommige neobanken werken samen met Visa en Mastercard om debetkaarten aan de man te brengen. Klanten bij Revolut krijgen een zogenaamde van prepaid debetkaart van Visa. Om de kaart te gebruiken moet je eerst geld storten op een geldrekening bij de neobank. Hetzelfde geldt bij de Duitse fintech N26. Wie bij die bank een rekening opent, krijgt een debetkaart van Mastercard.

Debetkaarten met extra’s

Zowel BNP Paribas Fortis en Belfius benadrukten bij de lancering van de kaarten dat die gepaard gaan met wat extra’s, net zoals de kredietkaarten. Om te beginnen is het veel eenvoudiger om online te betalen met een debetkaart van Mastercard of Visa. Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn voor jongeren die nog niet over een kredietkaart beschikken.

Voorts bieden de debetkaarten van de kredietkaartmaatschappijen een betere bescherming. Bij Belfius krijg je bijvoorbeeld de keuze uit twee formules: Mastercard Debit Red en Gold. Voor de Red-formule betaal je maandelijks 5,5 euro en geniet je van een aankoopverzekering en verlengde garantie tot 12 maanden. Bij de Gold-formule wordt de verlengde garantie uitgebreid tot 24 maanden. Daarnaast gaat de kaart gepaard met een reisannulatieverzekering en een terugbetaling van concert- of tentoonstellingskaartjes. Prijskaartje: 7,5 euro per maand.

Bij BNP Paribas Fortis geniet je van de dezelfde bescherming die Visa biedt aan de kredietkaarthouders. Zo kan je transacties waarvan je niet zeker bent of ze wel kloppen betwisten. Online geniet je dus van bescherming in geval van verlies, diefstal of indien je het slachtoffer bent van fraude waarvoor je niet verantwoordelijk bent.

Bij de neobanken ligt de focus voornamelijk op betalingen in vreemde valuta en virtuele kaarten. Zo proberen de twee neobanken de wisselkoerskosten zo laag mogelijk te houden. Dankzij de virtuele kaarten is het dan weer eenvoudiger om online te betalen. Tot slot geniet je bij de neobanken, net zoals bij de grootbanken, van een extra bescherming bij de debetkaarten. De extra’s die je krijgt zijn zowel bij Revolut als N26 afhankelijk van de formule die je selecteert. Bij Revolut kan de maandelijkse bijdrage oplopen van 0 tot 13,99 euro per maand. Bij N26 varieert de prijs van 0 tot 16,9 euro per maand. Opvallend: bij N26 krijg je pas een fysieke kaart als je minstens 4,9 euro per maand betaalt.

Net zoals bij de gewone bankkaarten van Maestro raden we je aan om Card Stop (070 344 344) te bellen bij verlies van je kaart. Vanaf dat moment kunnen er in principe geen transacties meer worden uitgevoerd met de kaart. Gebeuren er toch nog transacties, dan zullen deze integraal vergoed worden door de bank of de kredietkaartinstelling.

Problemen uitrol debetkaart Visa

Maandag kwam aan het licht dat de uitrol van de debetkaart van Visa niet vlekkeloos is verlopen. Sommige klanten van BNP Paribas Fortis, die de kaart al ontvangen hebben, konden die nog niet gebruiken in bepaalde winkels.

“Er kunnen inderdaad problemen zijn bij winkels met een betaalautomaat die nog de betaalstructuur van Maestro gebruikt”, liet Hilde Junius, woordvoerder bij BNP Paribas Fortis, maandag weten in een reactie aan het persagentschap Belga. “Maar dat is het geval voor minder dan 2 procent van de automaten.” Deze winkeliers moeten voor een oplossing contact opnemen met de uitgever van hun betaalautomaat. Een update van het toestel zou in de meeste gevallen volstaan om het probleem op te lossen.

(jvdh)

Lees ook:

Meer