Belfius lanceert debetkaart van Mastercard: wat is het verschil met een kaart van Bancontact?

De staatsbank Belfius lanceert een nieuwe debetkaart. De klanten bij de bank krijgen voortaan de mogelijkheid om ook een debetkaart van Mastercard aan te vragen. Net zoals bij de debetkaart van Bancontact wordt het geld meteen van de rekening gehaald, maar er zijn toch enkele verschillen.

Bijna alle debetkaarten die vandaag gebruikt worden zijn afkomstig van Bancontact. Wie met zo’n kaart betaalt, ziet het verschuldigde bedrag praktisch onmiddellijk van zijn rekening verdwijnen. Dat is anders bij het merendeel van de kaarten die Mastercard ontwikkelt. Het betaalbedrijf is voornamelijk gekend voor zijn kredietkaarten.

Populair bij fintechs

Maar wat veel mensen niet weten is dat Mastercard ook debetkaarten verstrekt. Tot op heden worden die kaarten nog niet door veel financiële spelers aangeboden. Volgens de site van Mastercard kan je bij deze spelers een debetkaart aanvragen: Aion Bank, Moneytrans, N26, Oonex en Revolut. Zoals je merkt, is de kaart voornamelijk populair bij fintechspelers en neobanken. Belfius is de eerste grootbank die zo’n kaart aanbiedt.

De Mastercard Debit kan je niet zomaar vergelijken met één van de kaarten van Bancontact. Om te beginnen zitten die kaarten niet standaard bij een zichtrekening. Je moet een afzonderlijke bijdrage betalen om zo’n kaart te mogen gebruiken. Daar staat wel tegenover dat je een beroep kan doen op een resem verzekeringen, net zoals bij de kredietkaarten van Mastercard. Bij Belfius gaat een debetkaart van Mastercard wel gepaard met een Comfort-rekening.

Meerdere formules

Net zoals bij een kredietkaart krijg je de keuze uit meerdere formules. Zo kan je kiezen voor de Mastercard Red Debit. Die kaart kost je 5,5 euro per maand. In ruil krijg je een aankoopverzekering en verlengde garantie tot 12 maanden. De debetkaart is overigens gratis voor iedereen jonger dan 25 jaar.

Bij Mastercard Gold Debit geniet je van een ruimere bescherming. Net zoals bij Mastercard Red Debit krijg een aankoopverzekering. De verlengde garantie wordt dan weer uitgebreid tot 24 maanden. Daarnaast gaat de kaart gepaard met een reisannulatieverzekering en een terugbetaling van concert- of tentoonstellingskaartjes. Voor die kaart betaal je maandelijks 7,5 euro.

Bovendien bieden beide kaarten ook recht op bescherming in geval van fraude en kan men er contactloos mee betalen en noodcash mee bestellen.

“Door de lancering van de nieuwe Mastercard Debit Red en Gold, biedt Belfius de consumenten een nieuwe betaalervaring. Een kaart die even gebruiksvriendelijk is als een debetkaart, met alle comfort van een Mastercard: wereldwijd aanvaard, veilig en geruststellend dankzij de talrijke daarmee verbonden verzekeringen”, aldus Olivier Onclin, Managing Director Private, Business en Retail Banking bij Belfius. (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20