Vanaf volgend jaar kan je een zichtrekening openen in een krantenwinkel

Nickel, een onderdeel van BNP Paribas, slaat de handen in elkaar met Perstablo en Prodipresse, de federaties van persverkopers in ons land, om zichtrekeningen aan te bieden in krantenwinkels. Bedoeling is dat die dienstverlening vanaf volgend jaar door honderden dagbladhandelaars wordt aangeboden.

Waarom is dit belangrijk?

Meer en meer banken sluiten lokale kantoren en bankautomaten. Daarom is het in sommige gemeenten niet vanzelfsprekend om een beroep te doen op bepaalde dienstverleningen, zoals geldopnames of loketverrichtingen. Fintechs, zoals Nickel, kunnen een oplossing bieden voor mensen die alsnog gebruik willen maken van de traditionelere diensten.

In januari 2022 zal het mogelijk zijn een bankrekening te openen, geld op te nemen en daarna te storten, bij de plaatselijke dagbladhandelaar. Nickel, een start-up die in 2017 werd overgenomen door de Franse bankenreus BNP Paribas, heeft daarvoor een deal gesloten met de Belgische federaties van persverkopers.

20 euro per jaar

Nickel brengt op die manier een businessmodel naar ons land die het inmiddels in Frankrijk heeft uitgerold. De start-up werkt bij onze zuiderburen samen met tabakszaken.

De start-up wil het aanbod zo eenvoudig mogelijk houden voor de klanten. Wie klant wordt bij Nickel betaalt 20 euro per jaar en krijgt daarvoor een debetkaart waaraan een zichtrekening met een Belgisch rekeningnummer is gekoppeld. De kaart kan zowel in het binnen- als buitenland gebruikt worden.

Daarnaast is het mogelijk om met de kaart tot drie keer gratis geld af te halen in de krantenwinkel. Wie die limiet overschrijdt, betaalt 50 eurocent per geldophaling. Aan geldautomaten betaal je 1 euro per geldopname. Stortingen kosten dan weer 2 procent van het te boeken bedrag.

Je krijgt ook toegang tot een app en webplatform. Wie geen internet of smartphone heeft, kan bepaalde transacties per sms uitvoeren. 

Transparantie

Met een prijskaartje van 20 euro per jaar is Nickel zeker niet de goedkoopste bank in ons land. Zo zijn er nog spelers die een volledig gratis zichtrekening aanbieden, zoals Keytrade Bank. In een interview met Le Soir haalde Thomas Courtois, hoofd van de fintech, transparantie als één van de grootste troeven van Nickel aan. “Onze prijslijst is tien regels lang. De rekening is in een paar minuten geopend. De dagbladhandelaar verkoopt het pakket, en wij installeren een terminal in de winkel waarmee je je kunt identificeren met een ID of een verblijfsvergunning”, klonk het.

Ook de federaties van persverkopers zijn zeer tevreden over de samenwerking. “Het is voor de perswinkels een heel leuk aanbod”, zei Yannick Gyssens de voorzitter van Perstablo donderdag in een reactie aan De Tijd. “In kleine gemeenten zijn wij een centrale hub waar van alles te vinden is. Dankzij onze ruime openingsuren en groot netwerk kan dat een mooie dienstverlening zijn voor de bevolking.”

In Frankrijk heeft Nickel meer dan 2 miljoen klanten en werkt het samen met 6.100 verkooppunten. Courtois ligt begin dit jaar aan de media weten dat hij tegen 2024 300.000 klanten wil hebben in ons land.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20