Master in Space Mining gaat van start

De middelbare school achter de rug en je vraagt je af welk soort carrière in de toekomst niet zal worden opgeslokt door robotten? Schrijf je dan in voor het academiejaar aan de Colorado School of Mines en haal je diploma ‘Space Mining’.

Toegegeven, het idee om mijningenieur op de maan te worden, of te gaan uitknobbelen hoe je in de ruimte best water, mineralen of edele metalen uit een asteroïde haalt, klinkt een beetje als science fiction, maar met de opleiding Space Resources van de Colorado School of Mines is het wel degelijk ernst. Daar een diploma halen, betekent dat je mee bent met het ontginnen van de ruimte. En wees maar zeker dat zoiets eraan staat te komen, menen specialisten.

‘Space Resources dien je ruim op te vatten. Het behelst het hele gebied, van vinden van interessante materialen in de ruimte tot uitvogelen hoe ze op te sporen, ze uit de bodem halen en ze te gebruiken’, zegt dr. Angel Abbud-Madrid, directeur van het Center for Space Resources en professor in Mechanical Engineering bij de Colorado School of Mines.

Studenten kunnen er mastergraden behalen en doctoreren in het aanbod van de school. De cursussen gaan over het exploreren en het opgraven van interessante materialen op de maan, Mars, de asteroïden en zelfs plaatsen verderop ons zonnestelsel.

Aan plaatsen om een mijnactiveit op te zetten geen gebrek: ons zonnestelsel telt alleen al 781.454 asteroïden, zo schat de NASA. Tienduizenden van die rotsklompen draaien rond de zon in een baan die tussen Mars en Jupiter ligt en bekend is als de ‘asteroïdengordel’.

Asteroïden zitten vaak vol met zeer gegeerde ruwe metalen, gaande van goud en zilver tot kobalt en titanium. Een voorbeeld: een asteroïde die al in 1852 werd ontdekt bevat naar schatting voor 10.000 biljard dollar aan ijzer. In cijfers geschreven: 10.000.000.000.000.000.000 dollar.

‘Hoognodig dat die opleiding er dus komt’, zegt Abbud-Madrid. ‘Vergelijk het met het begin van de luchtvaart. De eerste academische programma’s startten al een paar jaar nadat de gebroeders Wright voor het eerst een vliegtuig in de lucht brachten. Hetzelfde gebeurde kort nadat de Spoetnik was gelanceerd. Naar de maan gaan, was toen nog heel ver weg, maar academici realiseerden zich dat het ooit zou gebeuren. Universiteiten moeten hun tijd vooruit zijn en ze moeten dus ook starten met het vormen van mensen voor deze nieuwe mogelijkheden.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.