Marine Le Pen beschuldigt EU van ‘stilzwijgen over coronavirus’ om grenzen open te houden

‘Laat een goede crisis nooit onbenut’, moet Marine le Pen over de Europese uitbraak van het coronavirus gedacht hebben.

De leider van de Franse extreem-rechtse partij Rassemblement National, zei in een tv-interview op woensdag dat de EU ‘oorverdovend stil is wat betreft het coronavirus’.

‘We weten niet hun doelstelling is. Het enige wat de EU kan is diegene veroordelen die sterke grenzen willen. Maar hun stilzwijgen nu toont aan hoe sterk hun open-grenzen-religie is.’

Nochtans heeft de Europese Commissie zich uitdrukkelijk uitgesproken over de virusuitbraak, via woordvoerders en persberichten. De commissie heeft ook gehandeld: er werd een mechanisme opgericht om EU-burgers te repatriëren eind januari.  Er werd 232 miljoen euro aan middelen vrijgemaakt om de uitbraak te bestrijden, en er werd coördinatie georganiseerd tussen de lidstaten om de situatie aan te pakken.

De uitvoerende tak van het handelsblok heeft voorlopig nog niet beslist om grenzen te sluiten, maar er heeft ook nog geen enkele lidstaat de noodzaak daarvan uitgesproken.

De Europese commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides heeft gereageerd op wat ze ‘de xenofobe angstzaaierij van Le Pen’ noemt: ‘Het is fake news dat burgers misleidt en het functioneren van de overheid in vraag stelt.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20