Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 23 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europa maakt zich zorgen over tekort aan medicijnen door coronavirus

Logo Business AM
Politiek

13/02/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Belgisch minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). - Isopix

Op een extra bijeenkomst van de ministers van Volksgezondheid in Brussel donderdagvoormiddag waren velen bezorgd dat de epidemie van het Covid19-virus in China een tekort aan geneesmiddelen kan veroorzaken in Europa.

De farmaceutische bedrijven in Europa zijn erg afhankelijk van geneeskundige stoffen die vanuit China worden ingevoerd. Zeker wanneer de huidige regionale epidemie zich zou uitbreiden tot een wereldwijde pandemie, kan dat in Europa problemen veroorzaken, klonk het.

‘Veel actieve bestanddelen van farmaceutische producten komen uit China en dan nog meer bepaald uit de provincie Hubei, het epicentrum van de Covid19-epidemie. Als ze in China stoppen met het produceren van geneesmiddelen dan heeft dat gevolgen voor Europa’, zei Jens Spahn, de Duitse minister van Gezondheid. De Europese Unie kan volgens Spahn al ‘over enkele weken’ aanlopen tegen tekorten, ‘want een schip doet er vier weken over om van China naar een Europese haven te geraken.’

Nauwe samenwerking

Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides antwoordde dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) in Amsterdam de situatie bekijkt. ‘Tot nu toe heeft de uitbraak van het virus geen gevolgen voor de beschikbaarheid van medicijnen in de EU’, zei ze. ‘Maar we blijven waakzaam en als de situatie verandert grijpen we in.’

De ministers pleiten ervoor om nauwer samen te werken en Europese fondsen beschikbaar te stellen, zodat lidstaten zich beter kunnen voorbereiden. Er wordt bekeken of beschermende kleding en maskers gezamenlijk kunnen worden aanbesteed om tekorten te voorkomen. Verder spraken de ministers af nauwer samen te werken bij het ontwikkelen van een vaccin, antivirale middelen en diagnostiek.

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zei tijdens haar tussenkomst dat samenwerking tussen de lidstaten in deze kwestie zeker meer dan nodig is. Ze veroordeelde ook ten stelligste de ‘racistische opmerkingen’ die naar aanleiding van de corona-epidemie bij ons vaak gemaakt worden aan het adres van Chinezen. Een veroordeling die door haar collega’s werd gedeeld.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president