Marc Van Ranst verdedigt vaccinaties met AstraZeneca in interview met CNN

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft de viroloog Marc Van Ranst een lans gebroken voor de vaccinaties met AstraZeneca. ‘Mensen denken dat wat er ook gebeurt na een vaccinatie, veroorzaakt wordt door die vaccinatie en dat is simpelweg niet zo’, klonk het.

Meer en meer landen zetten de vaccinaties met AstraZeneca tijdelijk stop. Zo hebben onder meer onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland laten weten dat ze de inentingen met dat vaccin pauzeren. Die beslissing kwam er nadat Denemarken vorige week hetzelfde deed nadat het land bloedstollingen had ontdekt bij mensen die het vaccin hadden gekregen.

AstraZeneca en bloedklonters

Ons land heeft eerder deze week laten weten dat de vaccinaties met AstraZeneca worden voortgezet. ‘Een opschorting, zelfs tijdelijk, van deze vaccinatie zou alleen maar nadelige gevolgen kunnen hebben voor de Covid-19-vaccinatie in het algemeen’, klonk het bij de Belgische experts van de Hoge Gezondheidsraad, die de Taskforce hun advies gaven.

Desalniettemin stelt de Amerikaanse pers zich vragen bij de plotse pauzering van de vaccinaties met AstraZeneca in de Europese landen. Becky Anderson, journaliste bij CNN, legde haar oor te luisteren bij Van Ranst. In een interview met de Belgische viroloog wou ze meer te weten komen over het veelbesproken oorzakelijke verband tussen de vaccinaties met AstraZeneca en de bloedklonters.

Geen bewijs van oorzakelijk verband

‘Mensen denken dat wat er ook gebeurt na een vaccinatie, veroorzaakt wordt door die vaccinatie en dat is simpelweg niet zo’, reageerde Van Ranst. ‘Er kunnen zoveel dingen gebeuren na een vaccinatie, zoals een auto-ongeluk. In zo’n geval wordt er doorgaans geen verband gelegd tussen het ongeval en de vaccinatie. Dat is anders wanneer er sprake is van twee medische gebeurtenissen: de vaccinatie en een veronderstelde bijwerking. Mensen leggen dan sneller een link tussen beide zaken. Dat terwijl cijfers aantonen dat het niet zo is.’

Het Europees Agentschap voor Medicijnen (EMA) heeft intussen ook laten weten dat het op het eerste gezicht geen aanwijzingen ziet dat de stollingsproblemen komen door de vaccins van AstraZeneca. Dat heeft EMA-baas Emer Cooke woensdagochtend gemeld tijdens een persconferentie. Ze zei wel dat het onderzoek nog loopt. Een definitieve conclusie wordt donderdag verwacht.

(mah)

Meer