Malediven veilen zestien onbewoonde eilanden

De regering van de Malediven veilt zestien van zijn meer dan duizend voornamelijk onbewoonde eilanden. Wie het winnende bod uitbrengt, zal het eiland 50 jaar lang uitbaten, meldt het ministerie van Toerisme. Een voorwaarde is dat de pachters een hotel bouwen met minstens 100 bedden. De eilandengroep wil zo het toerisme een boost geven na de coronapandemie, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Een eiland van 1,2 hectare gaat voor minstens 210.000 dollar (173.000 euro) onder de hamer, voor een eiland met een oppervlakte van 10,4 hectare moeten geïnteresseerden minstens 1,5 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) neertellen. De pachters moeten zich houden aan bepaalde eisen rond het milieu. Zo mogen ze enkel stroom opwekken uit hernieuwbare bronnen en moet de helft van de vegetatie behouden blijven. Het minimale aantal bedden per eiland hangt af van de grootte van het eiland.

Wie een bod wil uitbrengen, kan dat doen tot 10 juni. Het is echter niet zo dat de hoogste bieder automatisch wint. Er geldt een puntensysteem. Zestig punten gaan naar het hoogste bod, 20 punten naar een project dat minstens 70 procent lokale werknemers wil aannemen, inclusief 5 procent vrouwen, en 10 punten worden gegeven voor een bijdrage aan het toerismefonds van de overheid. Er kunnen ook punten afgetrokken worden voor niet-duurzame praktijken, zoals het bouwen van een haven. Het ministerie van Toerisme hoopt op deze manier de komende drie jaar 3.700 extra bedden voor toeristen te verkrijgen en daaraan verbonden 370 miljoen dollar (304 miljoen euro) aan investeringen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.