Mag Huawei dan toch niet meer meewerken aan 5G-technologie in Verenigd Koninkrijk?

Huawei vraagt om een meeting met de Britse premier Boris Johnson over de rol die de Chinese technologiegigant speelt bij ontwikkeling van de 5G-infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times.

Waarover gaat het? De Chinese technologiegigant werkt in verschillende landen aan de uitrol van 5G, maar niet in de Verenigde Staten. Daar staat Huawei op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage. Bovendien schreeuwen de Amerikanen moord en brand over het feit dat de weerstand in Europa tegenover Huawei minder groot is. Zo gaf de Britse regering Huawei de opdracht tot 35 procent van de infrastructuur te bouwen die nodig is voor een 5G-netwerk.

Het nieuws? Omdat de Verenigde Staten zich blijven verzetten en sommige Britse parlementsleden (zelfs partijgenoten) zich vragen stellen bij de goede bedoelingen van Huawei, twijfelt de Britse premier Boris Johnson al een tijdje of hij het telecombedrijf effectief laat meewerken. Bij Huawei voelen ze intussen ook nattigheid, want daar sturen ze aan op een onderhoud met de Britse regering.

De details? Volgens The Sunday Times gaat het management van de telecomgigant Boris Johnson een deal voorleggen waarbij de uitsluiting van Huawei uitgesteld wordt tot na de verkiezingen van 2025. Met behulp van dit slinkse manoeuvre hopen de Chinezen dat een eventuele nieuwe regering de beslissing tot uitsluiting van Huawei dan ongedaan maakt. Huawei kan daarbij ook druk zetten, want ‘in ruil zal het bedrijf de bestaande 2G-, 3G- en 4G-technologie blijven onderhouden’, klinkt het.

De essentie? Komende dinsdag zitten de veiligheidsadviseurs van premier Johnson samen om uit te maken of er voor Huawei een rol weggelegd is bij de opbouw van de 5G-technologie. Achter de schermen valt te horen dat de administratie al maatregelen aan het treffen is om Huawei uit te sluiten. Dat verklaart waarom het management van Huawei plotseling willen samenzitten met de Britse regering.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20