Huawei probeert Britten te overtuigen van goede bedoelingen met paginagrote krantenadvertenties

Huawei is vastberaden om een deel van het 5G-netwerk van Groot-Brittanië te bouwen, ondanks de druk die de VS op het Verenigd Koninkrijk zet om de Chinese technologiereus geen toegang te geven tot westerse telecomnetwerken.

Deze week lanceert Huawei een blitse reclamecampagne om het VK te overtuigen van zijn goede bedoelingen. Hoewel het slechts een middelgrote markt is, was het VK de belangrijkste afvallige in de Amerikaanse kruistocht tegen het Chinese bedrijf.

Washington stelt dat het bedrijf een veiligheidsrisico vormt, waardoor de geheimen van het Westen in handen van Peking zullen vallen. Huawei probeert westerse overheden echter al jaren te overtuigen van zijn onafhankelijkheid tegenover de Chinese overheid.

Charmeoffensief

Daarom heeft Huawei paginagrote advertenties in verschillende Britse kranten gekocht. Het is een charmeoffensief om de angst voor zijn rol bij de uitbouw van 5G in het land weg te nemen.

De paginagrote advertentie van Huawei die in zowat alle belangrijke Britse kranten verscheen afgelopen maandag. – Bron: Huawei

‘Bijna twintig jaar lang hebben we de Britse mobiele en breedbandbedrijven 3G en 4G geleverd’, staat te lezen in de advertentie. ‘Maar sommigen trekken nu onze rol in vraag bij het ontwikkelen van 5G in Groot-Brittannië.’

De advertentie verscheen in de meeste nationale kranten van Groot-Brittannië, waaronder The Guardian, Daily Telegraph, Times, Mirror, Sun en Daily Mail. Ze is ook te zien geweest in regionale kranten.

Volgens hun websites rekenen The Guardian en Daily Telegraph respectievelijk 25.000 euro en 55.000 euro aan voor paginagrote advertenties.

Huawei zegt dat de advertentie ook te zien zal zijn in zakelijke publicaties, digitale platforms en nieuwsbrieven.

Veiligheidsrisico’s

In januari concludeerde de Britse inlichtingendienst dat de veiligheidsrisico’s die het gebruik van Huawei’s apparatuur in het 5G-netwerk stelden, beheerst kunnen worden. Daarop besliste premier Boris Johnson, tegen de wil van zijn Amerikaanse bondgenoot in, dat Huawei een beperkt deel van de 5G-infrastructuur in Groot-Brittanië mocht uitbouwen.

Nadat de wereld veranderde door de Covid-19-pandemie, en ook de verhouding tussen China en de VS nog killer werd dan voorheen, moest Johnson zijn beslissing herzien. Hij kreeg veel tegenkanting van conservatieve partijleden, die wel iets zagen in het Amerikaanse argument dat Chinese bedrijven niet betrouwbaar waren omdat de Chinese overheid informatie achterhield over de virusuitbraak.

Bovendien zorgen de meest recente Amerikaanse sancties tegen Huawei ervoor dat fabrieken wereldwijd nauwelijks nog chips kunnen maken voor het Chinese bedrijf. Dat doet twijfel ontstaan of Hauwei-apparatuur in de toekomst nog competitief zal zijn. Bovendien dreigen de VS ermee om geen inlichtingen meer te delen met landen die in zee gaan met Huawei.

Dat alles zorgde ervoor dat Johnson de rol van Huawei ‘ging herbekijken’. Met de campagne van deze week haalt Huawei alles uit de kast om alsnog voet aan grond te krijgen in de uitrol van westerse 5G-netwerken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20