Maduro: ‘Venezolaanse bankbiljetten verdwijnen’

De regering van Venezuela plant over te stappen op een volledige digitale economie, zonder fysiek geld. Hyperinflatie heeft de waardeloze Venezolaanse bolivar bijna volledig doen verdwijnen.

‘De Amerikaanse dollar heeft gefungeerd als een uitlaatklep voor Venezuela, te midden van Amerikaanse sancties en instortende olie-inkomsten’, zei president Nicolás Maduro vrijdag in een televisie-interview met Telesur. De Venezolaanse president benadrukte dat 18,6 procent van alle commerciële transacties in dollars gebeurt, terwijl 77,3 procent in Venezolaanse bolivars met de kaart wordt betaald. Slechts 3,4 procent van de betalingen gebeurt volgens Maduro cash, met bolivarbiljetten.

100 procent digitaal

‘Er wordt een oorlog gevoerd tegen onze fysieke valuta’, klonk het. ‘We stappen dit jaar over naar een meer diepgaande digitale economie in expansie. Ik heb het doel voorop gesteld om een 100 procent digitale economie op poten te zetten.’ Fysiek geld zal uiteindelijk verdwijnen, voegde hij eraan toe.

‘Venezuela heeft zijn eigen munteenheid, en die gaan we verdedigen.’

Nicolas Maduro

Het is het nieuwste ambitieuze valutaplan van de president van Venezuela, zonder garantie op succes. In 2018 lanceerde Maduro al de cryptomunt petro, naar eigen zeggen ondersteund door ‘rijkdommen uit het land’ zoals olie, gas, goud en diamanten. De VS noemden die digitale munt ‘pure oplichterij’ en verboden hem. Vorig jaar nog deed Maduro een poging om de munt populairder te maken, door vliegtuigmaatschappijen te verplichten hun brandstof in petro te betalen.

Biljet van 0,04 euro

De valuta van de Venezolanen heeft 99 procent van zijn waarde verloren tijdens drie jaar van hyperinflatie, waardoor het land gedwongen werd bankbiljetten van een steeds hogere waarde uit te brengen die op hun beurt in recordtijd onbruikbaar werden. Volgens Bloomberg is de inflatie de voorbije 12 maanden met 5.790 procent gestegen.

Het grootste biljet dat nu in omloop is, 50.000 bolivar, is ongeveer 0,04 euro waard. De regering heeft plannen uitgesteld om een biljet van 100.000 bolivar uit te brengen, dat op dit moment minder dan 0,07 dollar waard zou zijn.

Geen dollarisering

Sinds eind 2019 al zijn lokale banken begonnen met het aanbieden van rekeningen en financiële producten in Amerikaanse dollars. Maar die blijven beperkt, omdat er geen verrekeningssysteem is om digitale transacties in Amerikaanse dollars mogelijk te maken.

Ondanks de belofte om het gebruik van Amerikaanse dollars uit te breiden in de economie, houdt Maduro voet bij stuk dat er geen dollarisering zal plaatsvinden. ‘Venezuela heeft zijn eigen munteenheid, en die gaan we verdedigen’, besluit de president.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20