Venezuela lanceert eigen cryptomunt: de Petro

De socialistische regeringsleider Maduro wil met de introductie van de Petro zijn olierijke maar door crises geteisterde land “naar de 21ste eeuw loodsen”. De Petro is de nieuwste digitale munt, een variant op de bitcoin. Die werd zondag door de Venezolaanse president Nicolás Maduro in een vijf uur durend tv-programma geïntroduceerd. Een wanhoopsdaad, want de nieuwe munt moet de financiële blokkades tegen Venezuela tegengaan.

Regering Trump

Maduro zei dat de nieuwe digitale munt van Venezuela, lid van de OPEC, “gesteund wordt door de natuurlijke rijkdommen van het land”, behalve olie en gas ook goud en diamanten. Hij gaf wel geen logistieke details over het op de markt brengen van de Venezolaanse variant op de succesvolle bitcoin. De presentatie van de Petro laat zien hoezeer de sancties van de regering Trump de mogelijkheden van Venezuela voor geldverkeer via de internationale banken hebben bemoeilijkt. Het land kan geen geld in het buitenland verplaatsen en kampt al tijden met armoede en een tekort aan levensmiddelen. Ook de export van olie is is lastig geworden.

Clown

Tegenstanders van Maduro geloven niet dat het gaat lukken de kreupele economie van Venezuela op gang te helpen met cryptovaluta. “Maduro hangt weer eens de clown uit”, reageerde de kritische parlementariër en econoom Angel Alvarado. “Dit is totaal ongeloofwaardig.” Aan de vrij val van de bolivar, de Venezolaanse munt, lijkt geen einde te komen. Vorige maand daalde de officiële munt 57 procent in waarde ten opzicht van de dollar op de zwarte markt. Voor de bevolking wordt het steeds moeilijker aan eten te komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20